Un nou ingredient s-a alaturat pe lunga lista a Chinei de produse alimentare contrafacute, dupa ce politia a confiscat peste o tona de meduze "artificiale", scrie AFP.

Animalul reprezinta o delicatesa apreciata in aceasta tara pentru textura sa crocanta si este adeseori servita marinata intr-un amestec de otet, sare si zahar din trestie.

Falsa meduza fabricata din produse chimice a fost gasita intr-o piata din Huzhou, in provincia de coasta Zhejiang (est), a precizat administratia locala.

Furnizorii, cu sediul in provincia vecina Jiangsu (est), au reusit deja sa vanda peste 10 tone de marfa inainte de a fi arestati si au incasat peste 170.000 de yuani (23.000 de euro), potrivit sursei citate.

In total, au fost arestati sase suspecti in urma a doua perchezitii ale politiei.

Falsele meduze aveau un continut ridicat de aluminiu, un element care, consumat mult timp, poate altera oasele si nervii si poate genera pierderi de memorie si declinul facultatilor mentale.

China, unde o serie de companii - uneori cu sprijinul oficialilor corupti - ignora normele pentru castiguri ilicite, se confrunta frecvent cu scandaluri alimentari: ulei alimentar reciclat, alcool cu Viagra, ravioli cu insecticid etc.

Scandalul cel mai rasunator a fost cel al laptelui contaminat cu melamina care, in 2008, a provocat moartea a sase copii si imbolnavirea altor 300.000.

Doi agricultori au fost executati, dar presa chineza a scris in 2014 ca numerosi oficiali sanctionati sau demisi in urma scandalului, printre care seful autoritatii de supraveghere a produselor farmaceutice si alimentare Li Changjiang, au fost numiti ulterior in alte posturi guvernamentale sau chiar promovati.