Consiliul Europei si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu presupuse tratamente rele impotriva migrantilor din partea politistilor macedoneni la granita cu Grecia si preconizeaza o pregatire mai buna a acestor politisti, potrivit unui raport dat publicitatii miercuri, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Reprezentantul special pentru migranti al secretarului general al Consiliului Europei, care a efectuat o misiune in Grecia si Macedonia in luna martie, s-a aratat preocupat de "presupuse tratamente rele din partea politistilor care pazesc frontiera macedoneana".

El a recomandat ca organizatia europeana sa ajute autoritatile macedonene sa pregateasca intreg personalul implicat, cu scopul de a se asigura ca "frontiera cu Grecia este supravegheata in conformitate cu obligatiile tarii in domeniul drepturilor omului".

Ultimele luni au fost marcate de puternice tensiuni la granita dintre Grecia si Macedonia, in contextul unui aflux de migranti care incearca sa ajunga in Europa de Vest pe ruta balcanica.

Mai multe sute de migranti au fost raniti in timp ce incercau sa treaca aceasta granita. Politisti macedoneni au utilizat gaze lacrimogene si grenade asurzitoare pentru a-i respinge.

Potrivit organizatiei neguvernamentale Medici fara Frontiere, ei au folosit si gloante de cauciuc, acuzatie dezmintita de guvernul macedonean.

In acelasi raport, reprezentantul special pentru migranti, cehul Tomas Bocek, a lansat un apel la mobilizarea resurselor pentru a oferi conditii de primire decente migrantilor si refugiatilor in Grecia si Macedonia.

El s-a declarat deosebit de ingrijorat cu privire la retentia copiilor migranti in Grecia, insistand pentru gasirea de solutii de plasare, si a cerut ca tuturor copiilor aflati in tabere sa li se asigure un minim acces la educatie.

Autorul raportului si-a exprimat temerea ca acordul incheiat cu Turcia va face ca acesti copii sa petreaca perioade si mai lungi in retentie in vecinatatea centrelor de inregistrare a migrantilor.