Armata germana va inregistra prima sa crestere de efective dupa reunificarea din 1990, punand capat unui sfert de secol de taieri neintrerupte de efective, dupa finalul razboiului Rece, a anuntat marti guvernul de la Berlin, citat de AFP.

In total, numarul soldatilor germani va creste in urmatorii sapte ani cu de 14.300 iar efectivele civile ale armatei cu 4.400, a precizat ministrul Apararii, Ursula von der Leyen.

Aceasta majorare "este necesara tinand cont de situatia actuala" marcata de o recrudescenta a tensiunilor cu Rusia si de numeroase misiuni externe ale Bundeswehr, a subliniat ea.

Germania se pregateste sa participe la eforturile de intarire a prezentei NATO pe flancul estic, la granita cu Rusia, pentru a asigura tarile Aliantei situate in Europa de Est, si care se considera amenintate de Moscova dupa anexarea Crimeii, in martie 2014.

Bundeswehr este de asemenea prezenta si in Mali sau in cadrul coalitiei internationale care lupta impotriva organizatiei jihadiste Stat Islamic in Irak si in Siria.

Numarul soldatilor armatei germane era plafonat la 185.000 din 2011 iar cel al personalului civil la 56.000. Armata a fost puternic redusa dupa reunificarea tarii la sfarsitul Razboiului Rece: in 1990, avea inca un total de angajati de 585.000.

Washington si-a multiplicat recent apelurile la aliatii europeni ai NATO pentru a-si majora cheltuielile militare si pentru a participa mai mult la efortul pentru securitatea comuna.