Fortele antiaeriene iraniene sunt echipate de acum cu sistemul rusesc S-300, a declarat marti ministrul iranian al Apararii, citat de agentia ISNA, preluata de AFP.

Sistem S-300, prezentat la Parada din Moscova din 2009Foto: kremlin.ru

"Informez poporul nostru ca (...) suntem in posesia sistemului strategic S-300", a declarat generalul Hossein Dehghan.

O parte din echipamentele sistemului anti-racheta S-300, in special tuburile de rachete si sistemul radar, a fost prezentata in 17 aprilie in cadrul unei parade militare in sudul Teheranului.

Statele Unite si Israelul au criticat Rusia pentru acest contract, in conditiile in care sistemul S-300 permite Iranului sa-si intareasca apararea anti-aeriana fata de orice eventual atac, in special impotriva instalatiilor nucleare.

Iranul si Rusia au incheiat in 2007 un contract pentru livrarea acestui sistem, dar in 2010 Moscova a suspendat vanzarile in urma aplicarii unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU care viza programul nuclear iranian.

In 2015, cu putin timp inainte de incheierea unui acord international privind acest program nuclear, Moscova a autorizat din nou livrarea sistemului S-300.

Cele doua tari negociaza de asemenea livrarea catre Iran de avioane rusesti de vanatoare Suhoi 30, aspect criticat de Washington.