Documentele Panama Papers, care alimenteaza o cascada de dezvaluiri despre evaziunea fiscala, sunt in centrul unei confruntari intre marile puteri ce utilizeaza sistemul financiar panamez, a declarat luni presedintele acestei tari din America Centrala Juan Carlos Varela, informeaza AFP, citata de Agerpres.

"Acest lucru vizeaza sistemul financiar mondial si nu Panama", a afirmat seful statului in timpul unui eveniment public.

"Nu este corect ca marile puteri care vor sa se infrunte sa foloseasca Panama ca un teatru de lupta. Daca ele vor sa se lupte, sa o faca in propriile tari si nu sa utilizeze sistemul nostru financiar si fiscal", a cerut Juan Carlos Varela, vizibil iritat. Aceste declaratii intervin in aceeasi zi cand documentele Panama Papers au fost postate partial pe site-ul Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ).

Acest grup cu sediul la Washington a coordonat ancheta in scurgerea masiva de documente de la firma de avocatura panameza Mossack Fonseca. De la primele dezvaluiri publicate la inceputul lunii aprilie, Panama Papers au compromis reputatia unor sefi de stat, in Argentina, Ucraina sau Rusia, dar de asemenea staruri de fotbal (Lionel Messi) sau de cinema (Pedro Almodovar), provocand o unda de soc ce a fortat comunitatea internationala sa treaca la actiune, noteaza France Presse.

La mijlocul lunii aprilie, marile puteri industrializate si emergente din G20 au cerut "masuri de constrangere" contra paradisurilor fiscale care refuza sa coopereze cu comunitatea internationala. Publicarea acestor documente intervine in plus intr-un moment sensibil pentru Panama dupa arestarea saptamana trecuta in Columbia a omului de afaceri Nidal Waked, un membru al uneia dintre cele mai bogate familii din tara si pe care Statele Unite il acuza de spalare de bani din trafic de droguri.