Un tribunal mexican a decis ca baronul drogurilor Joaquin 'El Chapo' Guzman poate fi extradat in Statele Unite pentru a raspunde in instanta acuzatiilor, a anuntat luni autoritatea federala judiciara din Mexic, la doua zile de la transferarea faimosului infractor intr-o inchisoare din Ciudad Juarez, in apropierea granitei cu Statele Unite, transmite Reuters.

Guzman, liderul puternicului cartel Sinaloa, a fost cel mai cautat traficant de droguri din lume pana in februarie 2014, cand a fost capturat de forte speciale mexicane.

Cu ajutorul unor complici din interior, 'El Chapo' a evadat in mod spectaculos, in iulie 2015, din inchisoarea de la Altiplano (90 de kilometri de capitala Ciudad de Mexico), printr-un tunel sapat sub dusul din celula sa. Dupa ce a fost inchis din nou in ianuarie, autoritatile au luat masuri exceptionale pentru a evita ca Guzman sa scape din nou, inainte de o posibila extradare in Statele Unite.

Traficantul de droguri le-a cerut recent avocatilor sai sa accelereze extradarea spre SUA din cauza maltratarii la care este supus in inchisoare, sustine el. Aceasta procedura poate dura pana la doi ani, au afirmat aparatorii lui 'El Chapo'. Acesta va trebui sa raspunda in fata judecatorilor americani la acuzatii mergand de la spalare de bani la trafic de droguri, privare de libertate si crime comise in mai multe orase din SUA, print