Rusia a sarbatorit luni cu mare fast 71 de ani de la victoria URSS asupra Germaniei hitleriste, cu o parada militara in Moscova si o imensa defilare in memoria fostilor combatanti, scrie AFP.

Defilare militara la MoscovaFoto: Captura YouTube

Aproape 10.000 de soldati, tancuri si sisteme antiracheta au defilat in Piata Rosie sub ochii presedintelui Vladimir Putin, ai inaltilor oficial rusi a catorva fost soldati in al Doilea Razboi Mondial.

Liderul rus a profitat de ocazie pentru a aminti comunitatea internationala sa se uneasca in lupta impotriva terorismului.

"Trebuie sa infrangem acest dusmnan iar Rusia este deschisa pentru a-si uni fortele cu alte state, este pregatita sa lucreze pentru crearea unui sistem international de securitate modern si nealiniat", a spus el.

Ulterior, in cursul zilei, Putin, cu un portret al tatalui sau, fost soldat, in mana, a defilat in centrul Moscovei in fruntea unui imens cortegiu pentru a celebra memoria "aparatorilor patriei" impotriva Germaniei naziste.

Politia din Moscova a estimat la peste 700.000 numarul participantilor.

Aceasta defilare, denumita "Regimentul nemuritor", care reuneste rude ale soldatilor care au participat la lupte sau au fost ucisi in razboi, a fost organizata pentru prima oara in 2015: tot Vladimir Putin a condus-o si atunci, cand Rusia sarbatorea 70 de ani de la victoria asupra lui Hitler.

Tatal lui Putin, care se numea tot Vladimir, a fost mobilizat intr-o unitate de sabotaj a NKVD, stramosul KGB.

O defilare similara a reunit peste 500.000 de persoane la Sankt Petersburg, al doilea oras al Rusiei, potrivit autoritatilor.

O mica parada a fost organizata luni si in baza din Hmeimim, in nord-vestul Siriei, folosita de Rusia pentru loviturile aeriene in sprijinul lui Bashar al-Assad.

Sefii de stat occidentali nu au participat la ceremonia au ignorat ceremonia de anul trecut, lasandu-l pe Putin sa sarbatoreasca alaturi de liderii chinez, indian si cubanez.

URSS a pierdut aproape 27 de milioane de persoane in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Victoria din 1945 a fost ridicata la rangul de mit fondator al patriotismului si al grandorii Rusiei.