Presedintele in exercitiu al Congresului deputatilor din Brazilia a provocat luni o lovitura de teatru, dupa ce a anulat votul deputatilor care aproba procedura de destituire a presedintei Dilma Rousseff, scrie AFP.

Dilma Rousseff si Lula da SilvaFoto: Captura YouTube

Aceasta decizie a lui Waldir Maranhao, care a ajuns in aceasta functie de-abia joi, arunca gigantul sud-american intr-o confuzie totala, in conditiile in care senatorii urmeaza sa se pronunte miercuri asupra deschiderii formale a procesului de distribuire a Dilmei Rousseff pentru falsificarea conturilor publice. In acest caz, sefa statului ar fi fost indepartata de la putere pentru sase luni, in asteptarea judecatii finale.

Vicepresedintele Michel Temer, fost aliat al lui Rousseff si acum rival al acesteia, se pregatea deja sa preia interimar presedintia la sfarsitul saptamanii si sa anunte formarea unui nou guvern.

Maranhao a apreciat ca votul deputatilor din 17 aprilie a constituit un "ante-proces" al presedintei de stanga si ca "afecteaza dreptul de aparare deplina al presedintei".

"Din acest motiv, anulez sesiunea din 15, 16, 17 aprilie, pentru a fi convocata o noua sesiune pentru a delibera asupra chestiunii", a afirmat Maranahao, intr-un comunicat distribuit ziaristilor.

Maranhao a dat urmare unui recurs prezentat de avocatul general al statului si de fostul ministru de justitie al lui Rousseff, Jose Eduardo Cardozo, care asigura apararea presedintelui in parlament.

Deputatii au aprobat cu o majoritate zdrobitoare de 367 de voturi din 513 procedura de destituire a Dilemi Rousseff, lasand Senatului pronuntarea ultimului cuvant.

Rousseff neaga orice delict si denunta o "lovitura parlamentara de stat".

Dilma Rousseff a primit vestea cu prudenta, in cadrul unei ceremonii publice in care partizanii sai scandau "nu va exista o lovitura de stat!"

"Tocmai ati aflat de pe telefoanele mobile (...) Nu am primit oficial aceasta informatie dat nu pot sa ma prefac ca nu am auzit de ea. Dar nu este oficial si nu stiu care vor fi consecintele, va rog, trebuie sa fim prudenti (...) trebuie sa intelegem ce se intampla", a declarat ea.

"Trebuie sa fim constienti ca ne asteapta o lupta dura, plina de dificultati", a adaugat Rousseff.

Mai multi parlamentari de opozitie si-au exprima surpriza si neincrederea, denuntand o decizie "intempestiva" si lipsita de baza legala.

Opozitia va contesta decizia, cel mai probabil, fie in fata adunarii plenare a deputatilor fie in fata Tribunalului suprem federal (STF), gardianul Constitutiei.

Vicepresedinte al deputatilor, Maranaho si-a asumat presedintia adunarii joi, dupa suspendarea din functie a presedintelui camerei, Eduardo Cunha, de catre justitiei, pentru ingradirea anchetelor care vizau scandalul de coruptie Petrobras. Si Maranaho este suspectat de coruptie in acest dosar.

Ascensiunea la putere a acestui deputat considerat prea putin cunoscator al regulamentelor parlamentare ingrijoreaza tabara vicepresedintelui Temer, care intentiona sa aprobe rapid, dupa indepartarea lui Rousseff, un pachet de masuri de redresare economica.