Liderul Partidului Socialistilor din R. Moldova, Igor Dodon, a condamnat participarea soldatilor americani la actiunea de pomenire de duminica, 8 mai, din Piata Marii Adunari Nationale, scrieRadio Chisinau.

Militari americani in R. MoldovaFoto: Facebook / Igor Dodon

Potrivit lui, acesta ar fi un act de sacrilegiu si de batjocura fata de "poporul ortodox al Moldovei" care a marcat duminica Pastele Blajinilor.

El a sustinut intr-o postare in limba rusa pe o retea de socializare ca militarii tarilor NATO si-ar fi aratat in acest fel intentiile de ocupanti.

Numerosi locuitori din Chisinau s-au dus in Piata Marii Adunari NAtionale si s-au fotografiat cu tehnica si cu soldatii americani:

Militari ai armatei Republicii Moldova si ai SUA participa, in perioada 3 mai - 20 mai 2016, la exercitiul "Dragon Pioneer 2016", desfasurat, in premiera, in Republica Moldova.

Marti trecuta, autovehiculele americane au intrat in Republica Moldova, ele fiind intampinate de protestatari din partidul socialistului pro-rus Igor Dodon.

Ministrul Apararii de la Chisinau, Anatol Salaru, l-a criticat pe Dodon, care a protestat fata de prezenta militarilor americani. Salaru l-a indeamnat pe Dodon sa aiba decenta, sa "iasa din transee" si i-a repetat ca "Militarii americani vor pleca", a informat Agora.md.

"Vreau sa-i spun lui Dodon ca razboiul s-a terminat in 45. Lumea demult a iesit din transee. Iesiti din transee!", a spus ministrul moldovean, in contextul in care Dodon a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca va aduce mii de oameni pe 9 mai ca sa impiedice "trupele NATO" sa vina in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau.