Incendiul de padure necontrolat din Canada, deja de dimensiuni mari, se extinde puternic sambata, vantul uscat si fierbinte impingand flacarile peste inima energetica a regiunii Alberta. Fumul a fortat inchiderea unui proiect major de extractie din nisip petrolifer, relateaza Reuters.

Incendiu urias in CanadaFoto: Captura CNN

Incendiul a provocat deja evacuarea a 88.000 de persoane din orasul Fort McMurray si, potrivit estimarlor, ar urma se isi dubleze dimensiunea in decursul zilei de sambata, a saptea zi a ceea ce pare sa fie cel mai costisitor dezastru natural din istoria Canadei.

Politia a escortat un convoi de persoane evacuate din regiunea cu zacaminte de nisip petrolifer de la nod de Fort McMurray, intr-o calatorie dificila printre zone incendiate ale orasului si coloane de fum. Se crede ca peste 1.600 de structuri au fost distruse de flacari.

Potrivit meteorologilor, temperaturile urmeaza sa urce sambata pana la 28 de grade Celsius, vremea impiedicand eforturile de a lupta impotriva flacarilor, spun autoritatile.

"Este un incendiu periculos si imprevizibil, un incendiu care se hraneste cu padurea boreala extrem de uscata", a declarat ministrul canadian pentru Siguranta Publica Ralph Goodale , intr-o conferinta de presa.

In pofida extinderii rapide a incendiului, Goodale a precizat ca nu exista indicii ca infrastructura petroliera este in pericol.

Cel putin 10 operatori petrolieri au taiat productia din cauza evacuarilor si a masurilor de urgenta care au complicat livrarile pe calea ferata, prin conducte sau pe autostrada.

Aproape jumatate din capacitatea de productie din nisip petrolifer a Canadei a fost incapacitata de incendiu, potrivit estimarilor Reuters.