Trei laureati Nobel au estimat sambata, in timpul unei vizite in Coreea de Nord care coincide cu congresul partidului unic, ca sanctiunile impuse acestei tari ii afecteaza puternic sistemul de sanatate si ca ar trebui sa se aiba in vedere relaxarea lor, transmite AFP.

Comunitatea internationala a inasprit sanctiunile impuse Coreei de Nord dupa ce regimul de la Phenian a lansat in mai multe randuri rachete si a efectuat al patrulea sau test nuclear in luna ianuarie, in timp ce un alt test se afla in curs de pregatire.

"Penicilina nu a fost folosita niciodata la fabricarea bombelor nucleare", a declarat israelianul Aaron Ciechanover, castigato al premiului Nobel pentru Chimie, la finalul unei vizite in spitale si laboratoare din Phenian.

"Nu prin faptul ca nu ii ajutam pe cei bolnavi punem presiune pe stat", a continuat cercetatorul.

Aaron Ciechanover, impreuna cu norvegianul Finn Kydland, castigator al premiului Nobel pentru Economie, si britanicul Richard Roberts, castigator al premiului Nobel pentru Medicina, au petrecut o saptamana in Coreea de Nord intr-o calatorie umanitara, odata cu deschiderea primului congres al partidului unic in ultimii 40 ani, in decursul caruia liderul Kim Jong-Un a felicitat programul nuclear al tarii.

Sanctiunile nu vizeaza in mod direct ajutorul medical, insa cele aplicate de Coreea de Sud impiedica anumite medicamente sa ajunga la vecinii lor nord-coreeni, potrivit unui raport al Washington Post.

"Embargoul impiedica medicii si profesorii sa aiba acces la produsele de care au nevoie", a subliniat Richard Roberts.

Mai mult decat atat, doi dintre cei trei laureati Nobel au anuntat ca invita mai multi tineri cercetatori pe care i-au intalnit in timpul vizitelor sa vina si sa lucreze cu ei.

Strainii primesc rar pemisiunea de a vizita Coreea de Nord, iar atunci cand li se ofera aceasta ocazie, guvernul supravegheaza chiar si cele mai neimportante intalniri dintre localnici si vizitatori.