Peste 240.000 de persoane au iesit in strada sambata la Varsovia cerand autoritatilor sa "pastreze locul Poloniei in Europa", care este amenintat, potrivit manifestantilor, de politica conservatorilor aflati la putere, a anuntat municipalitatea, citata de AFP.Este una dintre cele mai importante manifestatii desfasurate in Polonia dupa caderea comunismului in 1989.

HotNews.roFoto: Hotnews

Organizat sub sloganul "Noi suntem si vom ramane in Europa", la apelul Comitetului de Aparare a Democratiei KOD, initiativa civica, demonstratia s-a derulat in mod pasnic sub un soare de vara.

Cu toate ca se declara legat de Uniunea Europeana - sursa de subventii substantiale de la aderarea Poloniei in 2004 -, guvernul Beatei Szydlo, din partea partidului Dreptate si Justitie (PiS), se confrunta cu frictiuni importante cu mai multe institutii europene din cauza reformelor sale controversate, inclusiv cele referitoare la Curtea Constitutionala si la presa de stat.

Comisia Europeana a declansat fata de Varsovia o procedura fara precedent pentru a verifica starea statului de drept in Polonia, iar Comisia de la Venetia, un organism consultativ al Consiliului Europei, a solicitat cu tarie respectarea deciziilor Curtii Constitutionale, insa pana in prezent apelurile europene nu au dat rezultate.

Majoritatea partidelor parlamentare de opozitie, inclusiv Platforma Civica (PO, liberal), Nowoczesna (liberal) si partidul taranist PSL, dar si partide care nu au intrat in parlament, precum formatiunea social-democrata SLD si Verzii, au participat la mars.

Manifestantii, reuniti in fata sediului Guvernului, au fluturat drapelele nationale cu rosu si alb dar si steaguri europene si bannere cu sloganuri proeuropene. Au cantat imnul national si au scandat "Vom apara democratia si Constitutia."

"Suntem aici pentru ca vrem sa luptam pentru libertate in Polonia, pentru democratie", a declarat inaintea marsului fostul presedinte Bronislaw Komorowski.

O alta demonstratie organizata de miscarea nationalista a adunat intre 2.500 si 4.000 de oameni, impotriva prezentei Poloniei in UE si "dictatului de la Bruxelles".

Ambele marsuri au coincis cu traditionala "parada Schuman", organizata cu ocazia Zilei Europei.

Jaroslaw Kaczynski, privit de politicieni ca principal autor al politicii adoptate de guvern, a minimalizat, ca de obicei, importanta contestarilor venit din strada.

"Nu reprezinta o ingrijorare", a comentat el intr-un "chat" televizat cu internautii. "Protestele sunt efectul nemultumirilor fata de rezultatele alegerilor" prezidentiale si legislative, castigate de partidul sau, a afirmat acesta.

"Nu exista niciun risc pentru democratia din Polonia, fapt ce este recunoscut si de interlocutorii nostri din UE. Este vorba de a accepta faptul ca intr-o democratie puterea se poate schimba dintr-o mana in alta", a continuat el.

Jaroslaw Kaczynski a reiterat, de asemenea, refuzul de a primi refugiati in Polonia. "Dupa evenimentele recente legate de acte de terorism, nu vom primi refugiati, pentru ca nu exista niciun mecanism care sa ne garanteze securitatea", a spus el. "Cei care marsaluiesc astazi ar vrea sa perturbe viata in Polonia."

Postul public de stiri TVP Info, devenit in mod evident proguvern, a acoperit doar partial demonstratia opozitiei, difuzand simultan discutia lui Kaczynski cu internautii si reportajul cu privire la demonstratia extremei dreapta.

De asemenea, televiziunea publica nu a mentionat faptul ca la protest iau parte 240.000 de persoane, estimare anuntata de municipalitate.