Retragerea lui Ahmet Davutoglu a lasat libera pozitia de premier, iar daca apropiatii presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan par sa detina intaietate pentru ocuparea acestei functii, cetatenii obisnuiti sunt dispusi si ei sa isi incerce norocul, scrie AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Folosindu-se de o scurta oprire facuta sambata dimineata de convoiul lui Erdogan pe strazile din Istanbul, un trecator si-a oferit serviciile printr-un apel catre presedinte, strigandu-i acestuia: "Sefule, poti sa ma faci prim-ministru? Nu va gasi pe nimeni mai devotat decat mine!"

O inregistrare a scenei, difuzata de agentia de stiri Dogan, il arata pe Erdogan, vizibil putin convins de acest argument, salutandu-i pe trecatori prin fereastra deschisa a masinii sale oprite langa un stand de "simit", mici paini circulare pe care actualul presedinte le-a vandutpe strazile din popularul cartier Sultanahmet din Kasimpasa pe cand era tanar.

Scena a starnit amuzament si consternare pe retelele sociale. "Este foarte elocvent: din pacate, poporului nostru ii place sa fie condus ca o turma de oi", se plange un utilizator, in timp ce altul subliniaza perspicacitatea candidatului anonim: "A inteles totul."

In urma neintelegerilor cu Erdogan, Davutoglu a anuntat joi, ca pleaca din fruntea partidului de guvernamant, si, prin urmare, di de la conducerea guvernului, in cadrul unui congres convocat pentru data de 22 mai.

Erdogan a multumit prim-ministrului pentru "serviciile prestate" si a cerut vineri Parlamentului turc sa supuna unui referendum, "cat mai curand posibil", o reforma constitutionala pentru a-i consolida prerogativele.

Principalii favoriti pentru pozitia de premier sunt ministrul Transporturilor Binali Yildirim, ministrul Justitiei Bekir Bozdag si ministrul Energiei Berat Albayrak, care este si ginerele lui Erdogan.