Cabinetului panamez de avocatura Mossack Fonseca, aflat in centrul unui imens scandal de evaziune fiscala dezvaluit de "Panama Papers", a amenintat cu actiuni in justitie daca aceste milioane de documente vor facute publice cu incepere de luni, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Intr-o scrisoare adresata joi Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ), care intentioneaza sa prezinte online aceste documente, cabinetul ii cere "sa renunte", subliniind ca este vorba despre "un furt de informatii si o incalcare a acordului de confidentialitate dintre client si avocat, pe care trebuie sa il protejam".

"Speram ca polemica nu ne va duce la viitoare actiuni in justitie", a adaugat acesta.

La inceputul lunii aprilie, dezvaluirile "Panama Papers" au provocat deschiderea a numeroase anchete in diverse locuri ale lumii si a dus la demisia premierului islandez si a unui ministru spaniol.

Cele 11,5 milioane de documente ale cabinetului Mossack Fonseca, dezvaluite de peste o suta de media, au scos la lumina utilizarea la scara larga a societatilor offshore care permit plasarea de active in teritorii opace si cu fiscalitate extrem de redusa.

Dupa publicarea acestor documente, Franta a inscris din nou Panama pe lista paradisurilor fiscale, in timp ce ministrii de finante din G20 au lansat un apel pentru a lupta impotriva companiilor offshore.

In opinia cabinetului panamez, mass-media "s-au hranit cu informatii furate din sistemul nostru pentru a difuza stiri, scoase din contextul lor, si a dauna reputatiei noastre ca firma serioasa".

Autoritatile din Panama au desfasurat mai multe perchezitii la birourile Mossack Fonseca pentru a confisca documente, insa pana in prezent niciunul dintre sefii sai nu a fost pus sub acuzare sau inchis.