Ziaristul turc de opozitie Can Dundar a scapat vineri de un atac armat in fata Palatului de Justitie din Istanbul, unde este judecat pentru "dezvaluire de secrete de stat", scrie AFP, care precizeaza ca atacatorul a fost arestat.

Un barbat a tras doua focuri de arma cu un pistol, ranind un ziarist de televiziune, inainte de a-si pune pistolul in fata camerelor si de a se preda politiei.

"Sunt teafar, nu cunosc aceasta persoana", a declarat Dundar, ziarist reputat si sef de redactie la cotidianul Cumhuriyet.

Barbatul a strigat "Tradatorule!" inainte de a trage mai multe focuri de arma spre picioarele lui Dundar, potrivit presei turce.

Aceasta agresiune intervine in contextul in care Dundar si seful sau de birou din Ankara, Erdem Gul, asteptau verdictul curtii care ii judeca dupa ce au scris ca regimul islamo-conservator al presedintelui Recep Tayyip Erdogan a livrat arme gruparilor jihadiste din Siria.

Cei doi ziaristi risca inchisoarea pe viata in acest proces controversat si emblematic pentru problemele cu care se confrunta libertatea presei in Turcia.

Ei sunt acuzati de spionaj, de divulgare de secrete de stat si de tentativa de lovitura de stat dupa ce au publicat in 2014 un articol si o inregistrare video care acuza serviciile secrete ca au livrat arme rebelilor islamisti din Siria.