Incendiul masiv care a fortat 88.000 oameni sa fuga din orasul petrolier Fort McMurray din vestul Canadei si a ars 1.600 de locuinte, ameninta acum aeroportul si comunitatile din sudul orasului, au anuntat autoritatile locale citate de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potriivt ApadureFP, peste 80.000 de oameni au fugit din casele lor din Fort McMurray in nordul provinciei Alberta (vestul Canadei), cautand adapost dupa ce flacari imense le-au distrus casele.

De de 48 de ore, incendii de padure s-au extins rapid cuprinzand locuinte si parcuri destinate campingului.

"Cerul are o imagine sfasietoare", a declarat prim ministrul din Alberta Rachel Notley care a vizitat, miercuri, Fort McMurray si zona inconjuratoare unde 250 de pompieri, noua aeronave cu apa si zeci de elicoptere au incercat sa opreasca inaintarea incendiilor.

"Este o pierdere pe o scara greu de imaginat pentru multi dintre noi", a declarat miercuri premierul Justin Trudeau.

Pompierii au vorbit despre un focar foarte complicat de identificat, iar vanturile de aproximativ 40 kilometri pe ora au alimentat flacarile in mai multe parti ale orasului si in special in raioanele de sud. Temperaturile in acea zona sunt unele record, termometrul a urcat la 31 de grade, miercuri, in Fort McMurray.

Departamentul de urgenta din Alberta, in ultimul buletin de avertisment, a ordonat in mod oficial evacuarea obligatorie pentru intregul oras de aproximativ 100.000 de oameni, cu exceptia unei zonei din jurul aeroport.

"Sunt incendii catastrofale, iar situatia este exploziva", a declarat Bernie Schmitte, director adjunct al zonelor de padure din Alberta, estimand ca peste 10.000 de hectare au fost distruse de foc.