Seful diplomatiei ungare, Peter Szijjarto, a calificat miercuri drept "santaj" amenda de 250.000 de euro pe persoana, propusa de Comisia Europeana pentru tarile care refuza primirea de refugiati, in timp ce Polonia s-a intrebat daca nu cumva e vorba de o "pacaleala de 1 aprilie", scrie AFP.

Intr-o conferinta sustinuta la Praga la capatul unei reuniuni a ministrilor de Externe din grupul de la Visegrad, Szijjarto a afirmat ca acest concept al "cotelor este un impas". "As dori sa cer Comisiei sa nu se angajeze in acest impas", a spus el.

"Este contrar bunului simt, este neaplicabil si impotriva regulilor europene", a acuzat el.

Colegul sau polonez Witold Waszczykowski a declarat ca "se intreaba inca daca aceasta propunere este serioasa, deoarece seamana cu o gluma de 1 aprilie".

Seful diplomatiei cehe s-a multumit sa observe ca "principiul repartizarii obligatorii a migrantilor revine, dar este un subiect pentru care nu exista acord".

La Varsovia, purtatorul de cuvant al guvernului conservator, Rafal Bochenek, a declarat ca a forta o tara membra sa accepte cote de refugiati "limiteaza suveranitatea" si ca aceasta problema trebuie reglata in exteriorul granitelor UE.

Grupul de la Visegrad respinsese deja cotele obligatorii de migranti, in cadrul unui summit care a avut loc in septembrie la Praga.

Seful diplomatiei ungare a criticat si anularea vizelor pentru turci. "Doar tarile care indeplinesc toate criteriile pot beneficia de regimul fara vize. Din punctul nostru de vedere, ar fi inacceptabil ca Georgia si Ucraina sa beneficieze mai tarziu decat Turcia".

Ministrii grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia" s-au reunit la Praga cu omologii lor din Parteneriatul estic, din care Ucraina si Georgia fac parte.