Mult mai putini migranti au sosit in Grecia in aprilie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, indica ultimele date, ca urmare a acordului semnat de catre Uniunea Europeana si Turcia, ce are drept scop sistarea fluxului de persoane care traverseaza clandestin Marea Egee la bordul unor ambarcatiuni pentru a ajunge in insulele grecesti, relateaza marti agentia DPA, citata de Agerpres.

Refugiati sosind pe o insula din GreciaFoto: Captura YouTube

In total, 3.469 de persoane au plecat din Turcia si au ajuns in Grecia in aprilie a.c., comparativ cu 13.556 in aprilie 2015, au indicat marti Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR) si organismul grec pentru gestionarea crizei migratiei.

Numarul migrantilor - dintre care multi refugiati din zonele de conflict din Siria, Irak si Afganistan - a explodat in primavara lui 2015 si circa un milion de migranti au ajuns pe tarmurile Europei anul trecut.

In martie, Uniunea Europeana si Turcia au semnat un acord in baza caruia Ankara beneficiaza de o serie de masuri, de la primirea unui ajutor de cateva miliarde de euro pentru refugiati la accesul fara viza in spatiul comunitar pentru cetatenii turci, in schimbul reprimirii migrantilor ajunsi ilegal in Grecia.

Pana in prezent, Atena a trimis in Turcia, in baza acordului, doar 400 de migranti, din zecile de mii de persoane ramase blocate in Grecia din cauza inchiderii granitelor mai la nord.

Cifrele privind sosirile de migranti de la inceputul lui 2016 arata un efect de descurajare al acordului, cu asa-zisii migranti ilegali returnati Turciei in schimbul unor refugiati sirieni relocati direct din Turcia.

In ianuarie a.c., 67.415 migranti au sosit in Grecia, in februarie - 57.066 si in martie, ultima luna cand granitele mai erau deschise, 26.971 de persoane. In primele doua zile ale lunii mai, doar 112 persoane au sosit in insulele grecesti.