O oprire a negocierilor comerciale dintre Uniunea Europeana si Statele Unite este acum probabila, a declarat ministrul francez al comertului, Matthias Feckl marti, potrivit Reuters.

TTIPFoto: Comisia Europeana

Negociatorii se zbat sa ajunga la un acord pe tratatul comercial trans-atlantic inainte ca presedintele Barack Obama sa plece de la Casa Alba in ianuarie, dar raman multe puncte disputate, variind de la standardele de siguranta alimentara la sprijinirea micilor afaceri.

Franta a fost vocala in mod deosebit in ceea ce apreciaza ca este o lipsa de implicare din partea SUA.

“Tinand cont de abordarea Statelor Unite in acest moment, (o oprire) este cea mai probabila optiune”, a spus Fekl la radio Europe 1.

Presedintele francez Francois Hollande a spus marti ca se opune in acest stadiu incheierii Patrteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

“Asa cum stau lucrurile in negocierile comerciale internationale, pozitia Frantei este ”, a declarat Hollande intr-un discurs tinut la Paris.

Greenpeace a publicat luni 248 de pagini dintr-un document despre care afirma ca reprezinta o parte a proiectului de acord negociat de UE si SUA organizatia solicitand stoparea negocierilor.

In opinia acestui ONG, informatiile prezentate confirma temerile ca acest acord comercial ar conduce la o dereglementare generalizata de care vor profita marile companii in detrimentul respectarii normelor europene privind sanatatea consumatorilor si mediul.