La cinci ani dupa raidul american care l-a lichidat pe Osama Ben Laden, Barack Obama si-a exprimat speranta ca, in ultimele clipe, fondatorul organizatiei Al-Qaida a realizat ca americanii nu au uitat atentatele de la 11 Septembrie, scrie AFP siAgerpres.

Osama Ben Laden a fost ucis in noaptea de 1 spre 2 mai 2011 de forte speciale americane care au luat cu asalt locuinta sa din Abbottabad, in Pakistan.

"Sper ca in acel moment a inteles ca americanii nu au uitat cele aproape 3.000 de persoane pe care le-a ucis" in septembrie 2001 in Statele Unite, a explicat presedintele american intr-un interviu acordat postului CNN, difuzat luni. Revenind asupra deciziei sale de a lansa raidul fortelor speciale, Barack Obama a afirmat ca este "emblematica pentru luarea unei decizii prezidentiale". "Lucrezi mereu cu probabilitati si iei o decizie care nu este bazata pe o certitudine de 100%, dar pe cele mai bune informatii de care dispui", a explicat el.

"Pot spune cu sinceritate ca, in momentul in care am luat decizia, toata lumea (din echipa mea) a putut sa isi exprime parerea", a continuat liderul de la Casa Alba. "N-am abordat acest dosar printr-o prisma roz. Cunosteam riscurile operatiunii", a adaugat Barack Obama. O fotografie din acea zi a ramas celebra: cea in care Barack Obama urmareste evolutia operatiunii impreuna cu alti membri ai administratiei americane, printre care Hillary Clinton, la acea data secretar de stat, in 'Situation Room', camera de criza de la Casa Alba.

"Am intrat in camera in momentul in care elicopterele erau pe punctul de a ateriza", a povestit el la CNN. "Am vazut cu unul dintre elicoptere s-a prabusit in cursul aterizarii", a adaugat presedintele american. "Vestea buna a fost ca nu s-a sfaramat si ca baietii nostri au reusit sa scape. Vestea proasta, ca elicopterul a fost avariat", a mai spus Barack Obama. Presedintele Statelor Unite, care isi va incheia mandatul in ianaurie 2017, a subliniat in repetate randuri ca eliminarea lui Osama Ben Laden reprezinta "ziua cea mai importanta" a presedintiei sale.