Comandantul marinei americane, amiralul John Richardson, spera intr-o "normalizare" a relatiei cu Rusia in Marea Baltica, dupa mai multe incidente intre nave sau avioane ruse si americane in ultimele saptamani, a afirmat el luni intr-un briefing de presa la Pentagon, potrivit AFP si Agerpres.

Avioane ruse au zburat in ultimele saptamani la joasa altitudine in apropierea navelor sau avioanelor militare americane din Marea Baltica.

Vineri, un avion spion american RC-135 a fost interceptat in Marea Baltica de un aparat rus de tip SU-27 intr-un mod "periculos si neprofesionist", a informat comandamentul fortelor americane. La jumatatea lunii aprilie, distrugatorul lansator de rachete USS Donald Cook a fost survolat in repetate randuri de avioane ruse in Marea Baltica.

"Sper ca vom putea opri acest gen de activitati", a declarat amiralul John Richardson, precizand ca Statele Unite "cauta un fel de normalizare" a relatiei cu Rusia pentru a evita ca situatia sa degenereze.

Comandantul marinei a indemnat Moscova sa respecte conventia INCSEA, un acord semnat de marina SUA si cea sovietica in 1972 pentru a evita ciocnirile militare pe mare.

Documentul a fost negociat dupa o serie de incidente implicand printre altele ciocnirea unor nave si prabusirea in mare, in 1968, a unui avion Tu-16 care survolase la joasa altitudine nava americana USS Walker.

"Pledam in continuare" pentru aplicarea acestei "conventii foarte bune", a declarat amiralul John Richardson.

Pe de alta parte, seful marinei americane a refuzat sa dramatizeze prea mult recentele incidente.

"Nu cred" ca rusii cauta sa provoace un incident militar grav, a afirmat el.

In opinia sa, rusii cauta mai degraba "sa trimita un semnal" in fata prezentei militare americane sporite in Marea Baltica, pe care Moscova o considera zona sa de influenta.

"Incearca sa ne aduca la cunostinta ca ne vad" operand in regiune, a continuat el.

Anexarea Crimeii la Rusia si ofensiva separatistilor proursi in Ucraina au provocat o crestere a tensiunii intre americani, aliatii lor si Rusia.

Pentru a linisti temerile tarilor din Europa de Est in legatura cu o eventuala agresiune rusa, NATO a desfasurat pe flancul din rasaritul Europei mijloace militare suplimentare si a marit numarul patrulelor si exercitiilor.