Autorul atentatului cu masina capcana care a ucis doi politisti duminica la Gaziantep, in sud-estul Turciei, are legaturi cu organizatia Statul Islamic (SI), a afirmat luni ministrul turc de interne, Efkan Ala, citat de AFP si Agerpres.

Atacul care a avut loc in fata sediului general al politiei, care s-a soldat, de asemenea, cu 22 de raniti, a fost comis de un "membru al unei organizatii teroriste afiliate Daech (acronimul in araba al SI)", a declarat Efkan Ala, adaugand ca aproape 50 de persoane au fost arestate in cadrul anchetei.

Nimeni nu a revendicat atentatul care a lovit Gaziantep, oras important din apropierea frontierei cu Siria, la o saptamana dupa vizita efectuata de mai multi lideri europeni, printre care cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk. In stare de alerta maxima, Turcia a fost zguduita in acest an de o serie de atentate atribuite SI sau avand legatura cu reluarea conflictului kurd care au lovit mai ales Ankara si Istanbulul, facand zeci de victime.

De la inceputul anului, fortele turce de securitate au dejucat 49 de atentate-sinucigase, a afirmat luni purtatorul de cuvant al guvernului, Numan Kurtulmus, intr-o conferinta de presa. Membru al NATO si al coalitiei antijihadiste conduse de Statele Unite, Turcia pare sa isi fi intensificat operatiunile impotriva SI in nordul Siriei, unde jihadistii detin controlul asupra unor zone de la granita turca.