Comisia Europeana si-a exprimat luni regretul fata de "neintelegerile" provocate de o scurgere de informatii confidentiale despre acordul transatlantic de liber-schimb (TTIP), aflat in curs de negociere cu SUA, si a sustinut ca nu va accepta "niciodata" o diminuare a standardelor de protectie a consumatorilor si mediului in blocul comunitar, relateaza Agerpres.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

Reactia survine imediat dupa ce organizatia non-guvernamentala ecologista Greenpeace a anuntat ca a intrat in posesia a 248 de pagini de documente confidentiale ce cuprind aproximativ doua treimi din proiectul de acord al viitorului tratat transatlantic de liber-schimb ce va fi incheiat intre UE si SUA, avertizand ca din lectura acestor documente rezulta ca executivul european a acceptat concesii privind relaxarea normelor de protectie a sanatatii si mediului.

"Niciodata UE nu va semna vreun acord comercial care sa diminueze nivelul de protectie al consumatorilor, securitatea alimentara sau protectia mediului", a scris pe blogul personal comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom. "Acordurile comerciale nu vor schimba legile noastre privind organismele modificate genetic sau modul de productie al carnii de vaca in deplina securitate ori modul in care ne protejam mediul", a adaugat ea. "Nu voi fi eu cea care va relaxa normele", a continuat comisarul european in postarea pe blog, sustinand de asemenea ca documentele publicate de ONG-ul Greenpeace "nu reflecta ce va rezulta in urma negocierilor" aflate in derulare.

In opinia Ceciliei Malmstrom, in aceasta chestiune este vorba despre "unele neintelegeri", iar documentele la care face referire Greenpeace "reflecta pozitiile de negociere ale fiecarei parti, nimic altceva". "Un acord incheiat de UE nu poate schimba legislatia decat pentru a o consolida. Putem sa cadem de acord cu un partener pentru a inaspri regulile privind securitatea medicamentelor, de exemplu, dar nu pentru a le slabi", a insistat ea.

UE si SUA negociaza de trei ani un acord al carui obiectiv este eliminarea barierelor vamale si de reglementare in relatiile lor comerciale bilaterale, dar initiativa se loveste de o puternica rezistenta in societatea civila, care ii critica opacitatea si impactul pe care l-ar putea avea asupra agriculturii, sanatatii sau mediului.

Prim-ministrul francez Manuel Valls a avertizat saptamana trecuta ca proiectul de tratat de liber-schimb transatlantic (TTIP) "nu va putea fi incheiat" daca nu garanteaza mentinerea "nivelului de exigenta" al Frantei in materie de sanatate si de mediu.