Delegatii partidului populist anti-imigranti Alternativa pentru Germania (AfD) a votat duminica un manifest electoral care spune ca Islamul nu este compatibil cu constitutia tarii si a solicitat interzicerea minaretlor, precum si a valului islamic burqa, scrie Reuters.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

AfD, infiintat in urma u 3 ni, si-a marit sustinerea pe fondul crizei imigrantior din Europa, in 2015 in Germnia sosind peste un milion de imigranti, in marea lor majoritate musulmani. Partidul nu are membri in parlamentul federal din Berlin insa are membri in jumatate din cele 16 adunari regionale din Germania.

Potrivit sondajelor de opinie, AfD se bucura de 14% din intentiile de vot, ceea ce reprezinta o provocare serioasa pentru conservatorii cancelarului Angela Merkel si pentru alte partide cu vechime inaintea alegerilo federale din 2017. Acestia exclud o coalitie cu AfD.

Intr-o dezbatere aprinsa desfasurata in a doua zi a congresului AfD, multi dintre cei 2.000 de delegati au aplaudat apelurile lansate de pe podium la masuri impotriva "simbolurilor islamice de putere" si au fluierat la un apel la dialog cu musulmanii germani.

"Islam este strain pentru noi si din acest motiv nu poate invoca principiul libertatii religioase in aceeasi masura in care o poate face crestinismul", a declarat in aplauze furtunoase Hans-Thomas Tillschneider, un legislator AfD din statul Saxony-Anhalt.

Angela Merkel a declarat ca libertatea religioasa pentru toti este garantata de Constitutia Germaniei si a afirmat de numeroase ori ca Islamul isi are locul in Germania.