Mii de manifestanti au patruns sambata in Zona Verde a Bagdadului, iar unii dintre ei au inceput sa distruga cladirea parlamentului irakian, dupa ce deputatii au respins un nou guvern, informeaza AFP.

Mii de manifestanti au luat cu asalt parlamentul irakianFoto: Captura YouTube

Potrivit unui corespondent al France Presse, manifestanti furiosi au patruns in aceasta zona puternic securizata, unde sunt concentrate numeroase institutii ale tarii, inainte de a reusi sa ajunga in cladirea parlamentului, citeaza Agerpres.

Unii manifestanti au inceput sa vandalizeze o parte a cladirii parlamentului, in timp ce altii strigau ca "trebuie actionat pasnic" si incercau sa limiteze distrugerile.

Manifestatia de protest care se desfasura incepand de sambata dimineata in Zona Verde a degenerat dupa un nou esec al parlamentarilor irakieni de a alege un nou guvern de tehnocrati, propus de premierul Haider al-Abadi.

Agitatia a inceput la cateva minute dupa conferinta de presa a influentului lider siit Moqtada Sadr in orasul sfant siit Najaf. Acesta a condamnat impasul politic in care se afla Irakul, insa fara a le ordona sustinatorilor sai sa patrunda in Zona Verde.

"Nu veti ramane aici! Aceasta este ultima voastra zi in Zona Verde!", a strigat un manifestant la parlamentari.

Situata in centrul Bagdadului, Zona Verde gazduieste, pe langa cladirea parlamentului, palatul prezidential si birourile premierului, precum si mai multe ambasade straine, inclusiv cea a SUA.

Haider al-Abadi incearca de mai multe saptamani sa determine parlamentul sa aprobe un nou guvern format din tehnocrati, care ar putea, in opinia sa, sa desfasoare mai eficient reforme cruciale pentru lupta anticoruptie. Insa un anumit numar de partide si politicieni nu doresc disparitia atribuirii de ministere pe baza politica, ceea ce le asigura in prezent numeroase avantaje.

SUA sunt ingrijorate ca aceasta criza politica ce dureaza ar putea "deturna" autoritatile irakiene de la lupta impotriva gruparii Stat Islamic (SI), "care constituie adevarata amenintare" pentru irakieni, potrivit unui inalt oficial american.

Gruparea SI detine controlul asupra unor vaste teritorii din Irak, inclusiv asupra celui de-al doilea oras al tarii, Mosul, in pofida avansarii fortelor irakiene, sustinute de coalitia internationala.

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a efectuat joi o vizita-surpriza in Irak, pentru a se intalni cu responsabili irakieni "cu scopul de a incuraja unitatea nationala si continuarea luptei impotriva SI".