Guvernul ucrainean si rebelii prorusi au convenit un armistitiu pe durata Sarbatorilor Pascale in urma tratativelor mediate de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), incetarea focului urmand sa intre in vigoare vineri la ora 21:00 GMT, informeaza Agerpres.

"S-a convenit ca tuturor responsabililor pe teren sa li se dea ordinul de a respecta in mod strict incetarea focului", au afirmat cele doua parti intr-un comunicat comun postat pe Facebook de purtatoarea de cuvant ucraineana Darka Olifer.

Si separatistii prorusi au mentionat pe website-ul lor ca OSCE s-a angajat sa supravegheze respectarea armistitiului, care ar trebui sa dureze cel putin pana pe data de 8 mai.

Dar pe acelasi website se mentioneaza ca dupa negocierile de pace purtate la Minsk in februarie 2015 au fost convenite cel putin sapte armistitii, insa toate au fost incalcate. De fiecare data ambele parti s-au acuzat reciproc de nerespectarea incetarii focului.

De fapt, oficial este inca in vigoare armistitiul stabili cu prilejul tratativelor de la Minsk, iar acordul anuntat acum ar trebui sa fie doar o consolidare a aplicarii acestuia.

OSCE a avertizat miercuri asupra intensificarii luptelor, iar ulterior ministrul ucrainean de externe, Vadim Pristaiko, a cerut organizarea unei noi reuniuni ministeriale in formatul Normandia (Germania, Franta, Rusia si Ucraina) pentru a impulsiona implementarea acordurilor de la Minsk. El a acuzat totodata Rusia ca 'a desfasurat in Donbas (estul separatist prorus) o forta mixta de 34.000 de persoane, alcatuita din trupe ruse regulate si militanti locali si straini'.