Parlamentul venezuelean, unde opozitia este majoritara, a votat joi o motiune de cenzura impotriva ministrului alimentatiei, Rodolfo Marco Torres, acuzandu-l ca este vinovat de gravele penurii pe care le cunoaste Venezuela, transmite AFP, citata de Agerpres.

Presedintele parlamentului, Henry Ramos Allup, a declarat ca, in consecinta, guvernul presedintelui Nicolas Maduro trebuie sa il "demita" din functie pe acest ministru urmare a faptului ca "peste trei cincimi dintre deputati" au votat in favoarea motiunii.

In conformitate cu legea fundamentala a Venezuelei, votul acestei motiuni duce la demiterea ministrului.

Liderul deputatilor partizani ai lui Nicolas Maduro, Hector Rodriguez, a atras insa atentia ca demiterea nu este valabila, pentru ca incalca o decizie recenta a Curtii Supreme care limiteaza puterile parlamentului.

Curtea Suprema, cea mai inalta autoritate judiciara, considerata apropiata presedintelui Nicolas Maduro, a limitat in mai multe randuri in ultimele luni prerogativele parlamentului asupra celorlalte puteri si in special demiterile, accentuand conflictul dintre puteri care paralizeaza Venezuela.

Aceasta tara sud-americana traverseaza o profunda criza politica dupa victoria opozitie in alegerile legislative din decembrie, o premiera din 1999.

Odinioara un bogat producator de petrol, Venezuela s-a scufundat in plin marasm economic, odata cu prabusirea barilului de titei, suferind zilnic de penurii care exaspereaza populatia.

In fiecare zi, mii de venezueleni stau la coada ore in sir in fata supermagazinelor pentru a cumpara faina, orez sau cafea.

De asemenea, Venezuela se confrunta cu intreruperea curentului electric, din cauza secetei cauzate de fenomenul meteorologic El Nino, sustine puterea, opozitia denuntand lipsa de investitii in retea.

Gravitatea situatiei a impins guvernul sa anunte masuri spectaculoase pentru economisirea energiei: astfel, functionarii lucreaza doar doua zile pe saptamana, luni si marti. Orele de curs sunt suspendate vinerea de la gradinita pana la liceu.

Executivul a mai anuntat ca energia electrica va fi intrerupta patru ore pe zi timp de 40 de zile in opt state (din 24), a decretat modificarea orei legale si a adaugat numeroase zile de sarbatoare.