Statele Unite, "scandalizate" dupa bombardarea, miercuri, de catre regimul sirian a unui spital din Alep, au cerut joi Rusiei sa tempereze regimul aliatului sau Bashar Al-Assad, transmite AFP, citata de Agerpres.

Potrivit secretarul de stat John Kerry, aceasta tactica a regimului sirian de a viza in mod deliberat spitale si personal medical din zonele aflate sub controlul rebelilor a facut deja sute de morti.

Seful diplomatiei americane a indemnat Moscova sa faca presiuni asupra aliatului sau de la Damasc pentru a il constrange sa respecte armistitiul dintre regim si fortele rebele, instaurat printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate.

"Suntem scandalizati de raidurile aeriene asupra spitalului Al-Quds de la Alep in care si-au pierdut viata zeci de persoane, printre care copii, pacienti si personal medical", a subliniat John Kerry intr-un comunicat.

"Incercam sa aflam mai multe despre aceste bombardamente, dar se pare ca raidurile au vizat in mod deliberat o cunoscuta cladire pentru servicii medicale si se adauga la bilantul edificator al regimului Al-Assad care a mai atacat asemenea institutii si echipe de prim-ajutor", a adaugat el, precizand ca aceste lovituri au ucis "sute de sirieni nevinovati".

"Rusia are o responsabilitate urgenta pentru a face presiuni asupra regimului astfel incat sa aplice Rezolutia 2254 a Consiliului de Securitate, in special pentru a opri atacurile asupra civililor, cladirilor pentru servicii medicale si echipelor de prim-ajutor si sa respecte integral acordul de incetare a focului", a mai mentionat John Kerry.

Statele Unite si Rusia prezideaza impreuna Grupul international de sprijin pentru Siria (ISSG), care reuneste 17 tari si cauta sa puna capat unui conflict ce devasteaza Siria de peste cinci ani.

Acordul de incetare a focului instituit in urma cu aproape doua luni este tot mai precar, iar regimul Al-Assad se pare ca pregateste un asalt asupra orasului Alep dupa o serie de bombardamente, printre care unele, potrivit oficialilor americani, sprijinite de aviatia rusa.