Germania vrea sa reduca drastic accesul la ajutoare sociale pentru imigrantii din cadrul Uniunii Europene, dupa modelul Marii Britanii, scrie AFP.

Potrivit proiectului de lege elaborat de ministrul social-democrat al Muncii, Andrea Nahles, si prezentat joi in presa, cetatenii europeni care traiesc in Germania nu vor putea primi ajutoare sociale daca nu muncesc.

Textul, foarte criticat de opozitie, prevede ca imigrantii intra-europeni fara loc de munca nu vor putea primi ajutoare sociale decat dupa cinci ani petrecuti in Germania.

Cei care vor fi exclusi de la ajutoarele sociale vor putea totusi solicita o alocatie tranzitorie de o luna, acordata o singura data si destinata acoperirii nevoilor elementare (hrana, sistem de sanatate, locuinte etc)

Se prevede, de asemenea, acordarea unui credit pentru revenirea in tara de origine.

Aceste masuri, care trebuie adoptate in consiliul de ministri si apoi validate de parlament, vin in marja revendicarilor premierului britanic David Cameron in campania impotriva "Brexit" si care doreste sa reduca fluxul de migranti intra-europeni pe teritoriul britanic.

Masura, controversata si considerata discriminatorie in ceea ce priveste principiul liberei circulatii, ingrijoreaza tarile din Europa centrala si de est de unde provin in principal acesti migranti.

Berlinul s-a opus mult timp acestei masuri dar a schimbat discursul dupa ce tribunalul federal pentru afaceri sociale a stabilit la finele lui 2015 ca orice cetatean european, chiar daca nu munceste, are dreptul sa beneficieze de ajutoare sociale dupa sase luni.

Aceasta decizie a deschis dezbaterea in Germania si a ingrijorat comunitatile locale, care finanteaza ajutoarele sociale, si care se tem de un nou aflux de cetateni Europeni din tari cu un nivel de trai mult mai redus, precum Romania si Germania.

Ministrul Nahles a propus in acest context schimbarea legii, pentru a inaspri conditiile de acordare a acestor ajutoare.

Nu exista o "Uniune sociala in Europa", a spus ea. "Orice cetatean roman este binevenit. Dar daca este vorba de acordarea de ajutoare sociale, care nu se bazeaza pe munca (...) atunci sunt de parere ca e preferabil sa se intoarca in tara sa".