Un tribunal italian a ordonat unui tata sa-i plateasca pensie alimentara fiului sau in varsta de 28 de ani, care este student, dupa ce parintele a cerut ajutorul legii in incercarea de a-si forta fiul sa isi caute o slujba, scrie The Telegraph.

Cazul, noteaza cotidianul britanic, este o ilustrare a problemei "bamboccioni" - "copiii mari" rasfatati care refuza sa plece de acasa si traiesc pe banii parintilor.

Tatal a argumentat in fata magistratilor ca nu ar trebui sa mai plateasca pentru intretinerea fiului sau, atacand conditiile intelegerii de divort, in care se preciza ca trebuie sa plateasca pentru educatia universitara a acestuia.

Tanarul a obtinut o licenta in literatura, dar a avut nevoie de mai multi ani pentru a termina studiile si acum s-a inscris la un curs postuniversitar de cinematografie experimentala, in Bologna.

Tatal, care duce o existenta modesta, traind din scris, a cerut ca fiul sau sa isi o slujba part-time.

"Nu mai merita niciun sprijin financiar, in conditiile in care nu a facut niciun efort sa se intretina singur", a spus el, in fata tribunalului.

Dar tribunalul din Modena, in nordul Italiei, a decis ca cinematografia face parte din "aspiratiile personale" ale tanarului iar tatal trebuie sa plateasca in continuare pensie alimentara.

In Italia, cazurile copiilor care stau cu parintii chiar si pana la 40 de ani, adeseori pana se casatoresc, nu sunt o raritate.

In fiecare an, circa 8.000 de cazuri ale copiilor care cer bani de la parinti ajung in fata justitiei.

Fenomenul asa-numitilor "bamboccioni" a crescut in urma recesiunii, in conditiile in care rata somajului ajunge la 40% in randul tinerilor. Numarul cazurilor a crescut cu 20% in ultimul deceniu, dupa inceputul crizei economice globale, 2008.

Circa 65% dintre italienii cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani traiesc inca alaturi de parinti, cel mai mare procent din Europa, potrivit institutului national de statistica, Istat.

In Franta si Marea Britanie, procentul este de 34 iar in Germania de 42.

Problema fiilor adulti care isi aduc parintii in fata justitiei este atat de acuta inca Asociatia Italiana a Avocatilor Matrimoniali a cerut Curtii Supreme sa stabileasca o limita de varsta pana la care aceste actiuni sunt admise.

In Franta, tinerii adulti care traiesc cu parintii sunt denumiti generatia "Tanguy", dupa un fil din 2001.

Si Marea Britanie are legiunile sale de "Kippers" - "Kids In Parents' Pockets, Eroding Retirement Savings" si IPODs - "Insecure, Pressurised, Overtaxed and Debt-ridden".

Multe tari se lupta cu problema "Generatiei Bumerang" - fiii adulti care revin la casele parintilor dupa ce si-au pierdut locurile de munca sau salariile lor au fost reduse drastic.