Donald Trump, favoritul primarelor republicane pentru presedintia SUA, si-a expus miercuri viziunea asupra politicii externe pe care doreste sa o promoveze daca va ajunge la Casa Alba, subliniind ca aceasta va merge intr-o directie mai putin interventionista si ca Statele Unite vor contribui mai putin la apararea aliatilor europeni si asiatici, relateaza agentiile Reuters si AFP, citate de Agerpres.

''America pe primul plan' va fi tema majora a administratiei mele (...) Politica mea externa va plasa mereu interesele americanilor si securitatea Americii inaintea a orice altceva', a punctat Trump in discursul sustinut la Washington.

Vorbind despre o 'reechilibrare' a angajamentului financiar american in sectorul militar, politicianul republicat a mentionat ca va convoca summituri separate cu aliatii SUA din Europa si Asia pentru a-i determina sa-si sporeasca bugetele destinate apararii.

'Tarile pe care le aparam trebuie sa contribuie la cheltuielile pentru aceasta aparare. Daca nu, SUA trebuie sa fie pregatite sa lase aceste tari sa se apere singure. Nu avem de ales', a subliniat favoritul republicanilor la presedintia SUA

De altfel, si presedintele Barack Obama a cerut luni statelor NATO sa-si creasca aceste cheltuieli pana la nivelul de cel putin 2% din PIB solicitat de Alianta, in prezent numai cateva state membre ale NATO atingand acest prag.

Acuzandu-l pe actualul lider de la Casa Alba ca a permis Chinei sa ia avans economic in fata Statelor Unite si ca nu a reusit sa invinga gruparea jihadista Statul Islamic, Trump a promis ca va 'indeparta rugina de pe politica externa a Americii'. Totusi, el a sustinut ca va incerca sa imbunatateasca relatiile SUA cu China si cu Rusia si, cu toate ca pledeaza pentru o politica externa mai putin interventionista, a asigurat ca daca el va ajunge presedintele SUA gruparea Statul Islamic va disparea 'rapid'.