Democratia si drepturile omului sunt amenintate de cresterea populismului si a nationalismului in Europa, a avertizat miercuri secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, conform AFP.

Cresterea populismului in Europa "creeaza o situatie foarte periculoasa", a avertizat Jagland cu ocazia publicarii celui de-al treilea raport anual privind democratia, drepturile omului si statul de drept in Europa.

"Europa dezbate in prezent o serie de provocari serioase, inclusiv terorismul si migratia. In multe locuri, aceasta situatie este exploatata in scopuri nationaliste si populiste, care erodeaza increderea in institutiile nationale si europene", a declarat secretarul general al Consiliului Europei.

Thorbjorn Jagland a remarcat, de asemenea, "o crestere periculoasa a nationalismului legislativ", intr-un moment in care statele fac legi care contravin standardelor internationale, in special in ceea ce priveste tratamentul imigrantilor.

In unele tari, ca Marea Britanie sau Rusia, chiar legitimitatea Curtii Europene pentru Drepturile Omului este contestata.

In raportul sau de 112 pagini, Jagland critica si situatia mass-media: in 26 din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei calitatea acesteia este nesatisfacatoare.