Guvernul german a confirmat miercuri ca Gerhard Schindler, seful serviciului de informatii externe (Bundesnachrichtendienst, BND), va parasi aceasta functie la 1 iulie, cu doi ani mai devreme decat se anticipa, urmand sa fie inlocuit cu Bruno Kahl, inalt responsabil in Ministerul de Finante, o decizie surprinzatoare ce survine intr-un context de amenintare in crestere din partea militantilor Statului Islamic, transmit agentiile DPA si Reuters, citate de Agerpres.

"BND se va confrunta cu provocari majore in urmatorii ani, ce vor cuprinde toate aspectele activitatii sale", a precizat intr-un scurt comunicat Peter Altmaier, ministrul pentru Cancelaria federala.

"Acestea se refera la evolutia misiunii sale in lumina modificarii provocarilor de securitate, modernizarii agentiei la nivel tehnic si de personal, consecintelor organizationale si juridice decurgand din ancheta parlamentara asupra NSA si din mutarea unei mari parti a BND din sediul de la Pullach la Berlin", a explicat Peter Altmaier.

Schindler, 63 de ani, a condus din 2012 BND si pe cei 6.500 de angajati ai serviciului si urma sa se pensioneze peste doi ani. Informatii despre plecarea sa din functie au aparut marti seara in presa.

Potrivit unor surse din interiorul BND, citate de DPA, Gerhard Schindler s-a confruntat cu probleme de sanatate in ultimele luni.

Dezvaluirile legate de asistenta acordata de acest serviciu Agentiei de Securitate Nationala (NSA) a SUA in spionarea unor aliati europeni au aruncat o pata asupra carierei lui Schindler. El a parut insa sa traverseze cu bine acest moment delicat, angajandu-se sa centralizeze controlul asupra rezidentelor BND despre care a admis ca ajunsesera sa aiba "o viata pe cont propriu". O comisie de ancheta a Bundestagului a recomandat ulterior un proiect de reforma a spionajului extern german.

Amenintarea terorismului islamist l-a determinat insa pe ministrul de finante Wolfgang Schaeuble sa poarte in ultimele saptamani discutii tete-a-tete cu cancelarul Angela Merkel, avertizand-o in legatura cu slabirea activitatilor de informatii externe ale tarii.

De altfel, Bruno Kahl, inalt responsabil din Ministerul de Finante, desemnat pentru a-l inlocui pe Gerhard Schindler, este un aliat apropiat al lui Schaeuble, dupa cum noteaza presa germana.