Armata americana lanseaza atacuri cibernetice impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) pentru a multiplica mijloacele de lupta impotriva jihadistilor, a anuntat marti generalul american Peter Gersten, relateaza AFP, citata de Agerpres.

'Am inceput sa utilizam capacitatile noastre cibernetice in lupta impotriva Daesh', un acronim in araba pentru SI, a declarat ziaristilor generalul Gersten, aflat la baza americana din Bagdad. Americanii incearca in mod special saturarea retelelor gruparii jihadiste pentru a-i limita comunicatiile si capacitatea de a intra in contact cu potentiali recruti.

Generalul american nu dat detalii, dar a afirmat ca aceste actiuni sunt 'extrem de coordonate' si au fost 'foarte eficace'. In februarie, ministrul american al apararii Ashton Carter si generalul Joe Dunford, seful Statului major interarme, au indicat ca SUA sunt determinate sa 'accelereze' campania impotriva SI, precizand ca razboiul cibernetic va avea un rol din ce in ce mai important.

Comandamentul militar american pentru securitate cibernetica este insarcinat cu protejarea retelelor militare si a unor retele civile in SUA, dar de asemenea lanseaza propriile ofensive daca este necesar. Pana in 2018, aceasta institutie ar urma sa aiba peste 6.000 de angajati (civili si militari). O coalitie internationala condusa de SUA bombardeaza pozitiile SI in Irak si Siria din vara anului 2014.