Justitia rusa a clasificat marti drept "organizatie terorista" Adunarea Tatarilor din Crimeea, o comunitate musulmana autohtona care se opune puterii de la Moscova dupa anexarea peninsulei, in martie 2014, scrie AFP.

Activitatile acestei Adunari, Medjlis, sunt deja de facto oprite din 13 aprilie, dupa o decizie a procurorului Crimeii Natalia Poklonskaia, care a acuzat organizatia de "activitati extremiste" si de "destabilizare".

Curtea suprema din Crimeea a confirmat marti aceasta decizie, interzicand astfel Medjlis.

"Nu e vorba de o decizie juridica, ci de o decizie politica. Ea este ilegala si 'activitatile extremiste' ale Medjlis nu au fost dovedite", a declarat avocatul Adunarii Tatarilor din Crimeea, Djemil Temicev, care a adaugat ca va contesta decizia in fata CEDO.

Tatarii din Crimeea se opun in majoritate anexarii Crimeii de catre Rusia, dupa referendumul ilegal denuntat de Kiev si de Europa.

"Astazi a fost creat un mecanism care permite reprimarea oricarui tatar din Crimeea la bunul plac al autoritatilor. Este suficient sa-l declari partizan al Medjlis", a spus vicepresedintele adunarii, Nariman Djelial.

Medjlis s-a reunit cu dificultate si inainte de interzicerea sa si mai multi membri, printre care liderul istoric Mustafa Djemilev, au fost interzisi in peninsula de noile autoritati rusesti.

Aceasta Adunare a reprezentat comunitatea tatarilor din Crimeea - intre 12 si 15% din populatia peninsulei - din 1991, anul caderii regimului sovietic si al independentei Ucrainei, din care face parte Crimeea.

Televiziunea tatara ATR a fost si ea inchisa anul trecut de autoritatile rusesti.

Tatarii din Crimeea, comunitate musulmana si turcofona pe care Stalin a acuzat-o ca a colaborat cu Germania nazista, au fost deportati in Asia centrala la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aproape jumatate dintre ei au murit de foame si de boli in cursul acestei deportari.