Patru jurnalisti iranieni arestati in noiembrie 2015, au primit pedepse cuprinse intre 5 si 10 ani de inchisoare dupa ce judecatorii i-au gasit vinovati de "complicitate" cu guverne straine si atentate la "securitatea nationale", au anuntat marti avocatii lor, citati de AFP.

Acesti jurnalisti, dintre care unii au lucrat pentru presa reformista, fac parte dintr-un grup de persoane arestate de Garzile Revolutionare, armata de elita a Iranului, care i-au acuzat ca sunt "membri ai unei retele de infiltrare conectate cu guvernele occidentale ostile" Republicii islamice.

Patru dintre ei, Davoud Assadi, Ehsan Mazandarani, Ehsan Safarzayi si Afarine Chitsaz, o femeie, au fost informati marti de pedepsele pe care trebuie sa le execute, de 10, 7 si 5 ani de inchisoare pentru ultimii doi, au anuntat avocatii citati de agentia de presa a televiziunii de stat Irib. Acestia au anuntat ca vor inainta un apel.

Gholam Hossein Mohseni-Ejeie, purtatorul de cuvant al autoritatii judiciare iraniene, a indicat la sfarsitul spatamanii trecute ca jurnalistii au fost condamnati, fara a preciza insa cuantumul pedepselor.

Ehsan Mazandaran a condus cotidianul reformist Farhikhteghan, care apartinea Universitatii Libere Islamice, o mare institutie privata. A fost arestat in 2009, in timpul miscarii de protest fata de realegerea fostului presedinte iranian ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad, fiind acuzat de "actiuni impotriva securitatii nationale si contacte cu strainii."

Soarta rezervata lui Issa Saharkhiz, un al cincilea jurnalist arestat in luna noiembrie, nu a fost precizata.

Saharkhiz a fost condamnat in septembrie 2010 la trei ani de inchisoare si eliberat in 2013 dupa executarea pedepsei.

El a fost apoi acuzat de propaganda impotriva regimului islamic si insulte la adresa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei. A fost director al mass-media in Ministerul Culturii si al orientarii islamice in timpul presedintiei rofarmatorului Mohammad Khatami (1997-2005).

Inainte de arestarea sa in noiembrie anul trecut, acesta intervenea adesea pe posturile de radio persane ale BBC si Vocea Americii (VOA) pentru a critica conducerea tarii, in special pe liderul suprem.

Condamnarile vin la trei luni dupa un schimb de prizonieri americani si iranieni, printre care s-a numarat si corespondentul Washington Post in Iran, Jason Rezaian, un jurnalist iraniano-american, care si-a recapatat astfel libertatea dupa 18 luni de inchisoare la Teheran.

El a fost condamnat pentru "spionaj" si "colaborare cu guverne ostile¬, primind o pedeapsacu inchisoarea a carei durata nu a fost comunicata.