O sinagoga din Marsilia, in sudul Frantei, din ce in ce mai putin folosita de comunitatea evreiasca, va fi vanduta unei asociatii culturale musulmane si ar urma sa devina o moschee, a anuntat marti presedintele Consistoriului Marsiliei, Zvi Ammar.

"Este vorba de un loc privat de cult, o sinagoga construita in momentul sosirii evreilor din Algeria, in 1962", a explicat Ammar.

Potrivit cotidianului La Provence, aceasta sinagoga, Or Thora, situata in apropiere de gara, va fi vanduta asociatiei Al Badr, care gestioneaza o mica moschee din vecinatate, subdimensionata.

"Astazi, constatam de 20 de ani un transfer al populatiei evreiesti spre alte cartiere, mai periferice, subliniaza Ammar, care considera "pozitiv" acest acord de vanzare.

Presedintele Consistoriului a subliniat si dinamismul comunitatii evreiesti din Marsilia, cu un numar de sinagogi care "aproape s-a dublat in 30 de ani", trecand de la 32 la 58.

Orasul numara circa 70.000 de evrei - una dintre cele mai importante comunitati din Franta si din Europa, si 220.000 de musulmani, dintre care 70.000 practicanti.