Proiectul noii constitutii a Turciei mentine principiul secularismului si partidul de guvernamant AKP nu a discutat despre inlaturarea sa, a declarat marti seful comisiei constitutionale, citat de Reuters.

Mustafa Sentop a facut aceste precizari dupa ce presedintele parlamentului, Ismail Kahraman, membru al AKP, a declarat luni seara ca secularismul, unul dintre principiile fondatoare ale Turciei moderne, ar trebui inlaturat din Constitutie.

"Suntem o tara musulmana (...) Inainte de orice alt lucru, laicitatea nu trebuie sa figureze in noua Constitutie", a declarat Kahraman, potrivit AFP.

De la preluarea puterii, in 2002, AKP a fost acuzat in repetate randuri ca doreste sa islamizeze societatea turca. Acest partid a liberalizat purtarea valului islamic in institutiile publice si in universitati, alta data strict interzisa.

Marti, politia a dispersat cu forta circa o suta de oameni care protestau in fata parlamentului turc. "Turcia este laica si va ramane", au scandat protestatarii, reuniti in fata uneia dintre intrarile Adunarii Nationale din Ankara, inainte ca politia sa intervina cu gaze lacrimogene.

Una dintre prioritatile guvernului este schimbarea legii fundamentale, mostenita de la junta militara dupa puciul din 1980.

Mai multe negocieri au esuat, ultima in februarie, cand opozitia a respins prezidentializarea regimului ceruta de Erdogan, ales presedinte in 2014, dupa trei mandate de prim ministru.