Presedintele american, Barack Obama, a afirmat luni, intr-un interviu difuzat de canalul CBS, ca omologul sau rus, Vladimir Putin, nu este "pe deplin convins" de ideea unei Europe unite, scrie AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Putin vede NATO, Uniunea Europeana si unitatea transatlantica in general ca o amenintare la adresa puterii Rusiei", a declarat presedintele american intr-un interviu televizat care urmeaza sa fie difuzat integral marti, din care au fost prezentate luni fragmente.

"Ei bine, eu cred ca se insala in legatura cu acest lucru. I-am spus ca o Europa puternica si unita care lucreaza cu o Rusie puternica si deschisa spre exterior este o solutie buna", a continuat Barack Obama. "Pana in prezent, nu este pe deplin convins", a adaugat el.

Liderul administratiei de la Washington a revenit in cursul acestui interviu, inregistrat la Hamburg in Germania, asupra crizei migratorii care zguduie Europa.

"Ce le-am spus" aliatilor Statelor Unite din Europa "este ca nu e doar o problema europeana", a continuat el. "Este, de asemenea, si problema noastra", a mai afirmat presedintele american.

Insa, a subliniat Barack Obama, faptul cel mai "important" si "strategic" se gaseste in "presiunea" pe care chestiunea migratorie "o pune asupra politicilor din Europa, in asa fel incat face sa avanseze nationalismul de extrema dreapta, incurajeaza diviziunea unitatii europene care in unele cazuri este exploatata de cei ca (presedintele) Putin".

Presedintele Barack Obama a acordat interviul in ultimele ore ale turneului sau prin Europa in cursul caruia a lansat un apel liderilor la unitate in fata crizei economice, migratorii si a amenintarii reprezentate de gruparea jihadista Statul Islamic.