Canadianul John Ridsdel, rapit in septembrie anul trecut in Filipine, a fost executat de rapitorii sai, gruparea islamista Abu Sayyaf, a anuntat luni premierul canadian Justin Trudeau, declarandu-se "revoltat", transmite AFP.

"Responsabilitatea pentru aceasta crima comisa cu sange rece revine in totalitate gruparii teroriste care a luat ostatica victima", a deplans prim-ministrul canadian intr-o scurta declaratie televizata.

Un alt canadian, Robert Hall, rapit impreuna cu John Ridsdel pe 21 septembrie 2015 in compania sotiei sale filipineze de pe faleza unui complex hotelier, este in continuare detinut si "eforturi" sunt "in curs" pentru eliberarea sa, a precizat Trudeau.

"Canada condamna fara rezerve brutalitatea" rapitorilor din gruparea Abu Sayyaf, a adaugat seful guvernului canadian.

Anterior in cursul zilei de luni, politia filipineza a informat ca a gasit capul taiat al unui strain pe insula Jolo (1.000 de kilometri sud de Manila), la cateva ore dupa expirarea unui ultimatum fixat de gruparea Abu Sayyaf.

In luna martie, Hall si Ridsdel au aparut mult slabiti intr-o inregistrare video difuzata de gruparea jihadista, alaturi de un norvegian, Kjartan Sekkingstad, rapit in acelasi timp cu ei. Ei declarau ca vor fi executati daca nu va fi platita o rascumparare de mai multe milioane de euro.

Intr-un video precedent, rapitorii au cerut un miliard de pesos (20 de milioane de euro) pentru fiecare dintre cei trei ostatici straini.

Gruparea Abu Sayyaf a jurat credinta organizatiei extremiste sunnite Stat Islamic, care controleaza vaste teritorii din Irak si Siria.