Inundatiile-fulger din zonele etiopiene lovite de seceta au ucis mai multe persoane si blocheaza ajutoarele alimentare catre comunitatile infometate, informeaza Reuters.

Seceta a infometat 10 milioane de etiopieniFoto: BBC News

Etipienii au asteptat ploile de primavara pentru refacerea surselor de apa si pentru a planta culturile dupa cea mai severa seceta din ultimele decenii, ce a infometat peste 10 milioane de oameni.

Dar multe animale, slabite de seceta, au murit dupa ploi masive in regiunile indepartate Somali si Afari, a declarat duminica Consiliul Norvegian pentru Refugiati (NRC).

"Nu numai ca familiile isi pierd animalele ce le-au ramas dar ploile masive fac drumurile inaccesibile”, a spus Mohamed Hassan, care conduce activitatea NRC in regiunea Somali.

“Drumurile se transforma in rauri furioase iar camioanele ce duc ajutoarele alimentare nu pot ajunge in multe comunitati. Daca oamenii nu primesc ajutor, mi-e teama ca vieti omenesti vor fi pierdute”, a spus Hassan intr-un comunicat de presa.

Circa 28 de persoane au fost ucise de inundatii-fulger la inceputul lunii aprilie, majoritatea dupa ce un rau ce trece prin Jijiga, capitala regiunii Somali, a iesit din matca.

Cele doua regiuni estice, printre cele mai lovite de seceta, sunt in principal locuite de comunitati de pastori.

Vitele, oile si caprele adesea mor dupa inundatii deoarece bolile infectioase se raspandesc iar vegetatia devine toxica.

Guvernul si agentiile de ajutorare revizuiesc in sus un apel comun din decembrie pentru un ajutor de 1,4 miliarde de dolari, deoarece numarul districtelor lovite de criza umanitara s-a majorat.

Etiopia sufera adesea de crize de foamete in conditiile in care opt din zece persoane sunt fermieri ce depind de ploi.