Partidele aflate la putere in Austria sunt groggy luni, a doua zi dupa eliminarea lor din primul tur al alegerilor prezidentiale, unde candidatul de extrema dreapta, Norbert Hofer, a castigat cu peste 36% din voturi, un scor asimilat de presa cu un "tsunami" politic, scrie AFP.

Norbert Hofer Foto: Wikipedia

Pe fondul crizei migrantilor si al ascensiunii populistilor in Europa si in Statele Unite, Hofer, un apropiat al liderului FPO Heinz-Christian Strache, a surclasat duminica reprezentantii social-democratilor si ai conservatorilor, reuniti in cadrul unei mari coalitii din 2008.

Cu 36,4% din voturi, potrivit unui prim rezultat oficial, acest discret vicepresedinte de parlament, in varsta de 45 de ani, a realizat cel mai bun scor al FPO la un scrutin national de la al Doilea Razboi Mondial, mult in fata ecologistului Alexander Van der Bellen (20,4%), cu care se va confrunta in turul doi, in 22 mai.

Candidatul social-democrat Rudolf Hundstorfer (SPO) si conservatorul Andreas Khol (OVP) sunt eliminati cu 11,2% din voturi, fiecare, o infrangere fara precedent pentru aceste doua partide care si-au impartit puterea din 1945.

"Peisajul politic mostenit dupa razboi este la pamant", scrie cotidianul Salzburger Nachrichten, iar mai multe cotidiene vorbesc despre un "tsunami" si un "seism".

Pe prima pagina, Die Presse titreaza: "Ziua in care Austria a devenit albastra", culoarea FPO. Hofer a castigat in 90% din localitati, cu exceptia notabila a Vienei.

"Manusa de catifea"

Vizibil afectati, cancelarul Werner Faymann (SPO) si vicecancelarul Reinhold Mitterlehner (OVP), ale caror mandate expira in 2018, au exclus orice remaniere.

Faymann s-a declarat "intristat" de rezultat si a asigurat ca guvernul va munci in continuare "si mai puternic".

Mai multi lideri populisti europeni au salutat succesul FPO, sefa Frontului National din Franta, Marine Le Pen, vorbind despre un "rezultat magnific", olandezul Geert Wilders de o victorie "fantastica" iar germanul Frauke Petry de un scor "grandios".

Aflata la putere de 8 ani, "marea coalitie" stanga-dreapta a fost afectata de cresterea somajului in aceasta tara prospera si de criza migrantilor, care s-a tradus prin 90.000 de refugiati care au cerut azil in Austria anul trecut, reprezentand peste 1% din populatie.

Contrar traditiei pentru acest post in principal protocolar, alegerea presedintelui s-a jucat "nu in ceea ce priveste personalitatile, dar asupra problemelor societatii", arata politologul David Pfarrhofer.

Cu Hofer, un inginer in aeronautica ce a ramas cu un handicap in urma unui accident de parapanta, Strache a reusit o lovitura de maestru in tentativa sa de a recentra imaginea partidului, subliniaza editorialistii. Reputat pentru curtoazia sa si prezenta impecabila, candidatul a evitat orice derapaj.

"Discret pana in prezent, Hofer apara pozitiile lui Strache, dar cu o manusa de catifea", arata cotidianul Osterreich.

FPO 'clar favorit'

Van der Bellen, 72 de ani, un fost profesor universitar centrist, aduce sperante pentru dreapta si stanga moderate in turul doi. Dar recuperarea diferentei pare "foarte dificila", arata politologul Anton Pelinka.

Cu atat mai mult cu cat niciun alt partid - cu exceptia Verzilor, pe care i-a condus mult timp - nu si-a anuntat sustinerea pentru el. Faymann a precizat ca "personal" va vota in favoarea sa .

Pe termen lung, cred Pelinka, "FPO este evident favorit la urmatoarele alegeri legislative. Si nu putem exclude formarea unei coalitii cu SPO sau cu OVP".

In 2000, FPO a intrat la guvernare ca partener al OVP, pe atunci condus de Wolfgang Schussel. UE a adoptat atunci sanctiuni impotriva tarii, un scenariu considerat putin probabil in prezent.

Presedintele austriac, ales pentru un mandat de sase ani cu posibilitatea de reinnoire o singura data, nu participa la gestiunea afacerilor tarii dar dispune de puteri formale extinse: este seful fortelor armate, numeste cancelarul si poate, in anumite circumstante, sa dizolve parlamentul.

In cursul campaniei, Hofer a amenintat la scena deschisa ca, daca va castiga, ar putea recurge la aceasta optiune daca majoritatea nu ii urmeaza recomandarile, in special in dosarul migratiei.