O jurnalista olandeza de origine turca, Ebru Umar, a fost arestata de politie in noaptea de sambata spre duminica in casa sa din Kusadasi, o statiune balneara din vestul Turciei, pentru ca l-a insultat pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a anuntat aceasta pe contul sau de Twitter, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu sunt libera, am mers la spital" pentru examenarea medicala inainte de a fi prezentata procurorilor, a sris jurnalista.

"Ministerul olandez de Externe" urmaeste cu atentie cazul", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al ministerului, Herman van Gelderen.

Premierul olandez Mark Rutte a indicat pe contul sau de Twitter ca "am luat legatura cu @umarebru in timpul noptii. Ambasada noastra este in contact strans cu ea", confirmand totodata dubla nationalitate a jurnalistei.

Autoritatile turce nu au comentat informatiile.

Ebru Umar a scris recent o analiza foarte critica la adresa liderului turc, publicata de cotidianul olandez Metro, din care a postat fragmente pe Twitter.

In articolul in discutie, aceasta a citat insprijinul auzatiilor pe care i le-a adus lui Erdogan un email trimis de consulatul general turc d e la Rotterdam catre turcii care locuiesc in regiunea Rotterdam in care le cerea sa semnaleze toate insultele exprimate pe retelele sociale la adresa sefului de stat turc. Emailul a provocat o controversa. Consulatul a invocat ulterior "o neintelegere".

Premierul Rutte s-a declarat "uimit" de acest demers "straniu", cerand explicatii Ankarei.

Procesele pentru insulte la adresa lui Erdogan s-au înmulțit de la alegerea sa la sefia statului turc, în august 2014, un semn, potrivit criticilor, al unei derive autoritare.

Aproape 2.000 de acțiuni în justiție au fost lansate în Turcia, fiind vizati atat artiști si jurnaliști cat si perosne fara legatura cu aceste domenii.

Sancțiunile impuse pentru această infracțiune sunt limitate, în cele mai multe cazuri, la pedeapsa cu închisoare cu suspendare, insa o femeie a fost condamnata pe 20 ianuarie la unsprezece luni de închisoare pentru un gest obscen la adresa lui Erdogan în timpul unui protest desfasurat in martie 2014.