O rochie din matase veche de 400 de ani si descoperita intr-o epava din largul coastei olandeze arunca lumina asupra unei curajoase misiuni secrete de a amaneta bijuteriile coroanei inaintea izbucnirii razboiului civil englez, scrie The Guardian. Rochia bine pastrata a fost descoperita de scafandri in largul insulei olandeze Texel in urma cu doi ani, insa existenta sa a fost tinuta secreta pana cand cercetatorii au adunat informatii despre obiectul vestimentar, incercand sa ii afle povestea.

Rochie veche de 400 de aniFoto: kaapskil.nl

Rochia, descrisa drept una dintre cele mai importante descoperiri maritime facute vreodata in Olanda, ii apartine lui Jean Kerr, Contesa de Roxburghe si doamna de onoare a Reginei Henrietta Maria, sotia lui Carol I al Angliei. A fost pierduta cand o parte din flota regala de 12 nave s-a scufundat din cauza conditiilor meteorologice, in timp ce traversa marea de la Dover la Hellevoetsluis (Olanda) in februarie 1642.

Faptul ca aristocrata catolica a fost spion la curtea lui Iacob I al Angliei, tatal lui Carol, transmitand informatii regelui Spaniei, confera si mai mult mister descoperirii.

Mai multe obiecte, printre care un pieptene, carti cu blazonul casei Stuart si o mica bijuterie sferica de origine italiana, cu perforatii, care continea ambra si servea pentru raspandirea parfumului - au fost gasite intr-un cufar in epava. Obiectele au fost ingropate in nisipul de pe fundul marii, iar asta le-a protejat de eroziune.

Sfera cu ambra / Foto: kaapskil.nl

Istoricul Nadine Akkerman, de la Universitatea din Leiden, a identificat rochia de matase pe baza unei scrisori redactate de Elisabeta Stuart, fiica lui Iacob I si asa-numita Regina a Iernii, care traia in exil la Haga la momentul respectiv. A fost o descoperire intamplatoare pentru Akkerman, care este specializat in istoria acesteia si a publicat doua volume cu scrisori ale lui Elisabetei Stuart.

Coperta de carte cu blazonul casei Stuart / Foto: kaapskil.nl

"Stateam in aeroport la intoarcerea de la o conferinta cand mi-am amintit de o scrisoare pe care Elisabeta o scrisese despre doamnele ei de onoare care si-au pierdut garderoba". "Este destul de extraordinar doar sa fi gasit o rochie din secolul al XVII-lea, dar sa reusesti sa o conectezi de o persoana este cu adevarat spectaculos."

Scopul oficial al calatoriei a fost de a o duce pe printesa Mary, fiica in varsta de 9 ani a Regelui Carol, sa i se alature sotului ei, William al II-lea, Print de Orange, dupa ce fusesera casatoriti cu un an inainte. Dar motivul real a fost de a vinde bijuteriile coroanei prin contactele Elisabetei Stuart si de a strange bani pentru armata regalista.

"A fost o misiune deosebit de periculoasa si sensibila, lucru indicat de faptul ca o parte din scrisoarea Elisabetei a fost scrisa cifrat", a spus Akkerman.

Akkerman si colegul sau istoricul Helmer Helmers, de la Amsterdam University, au dedus ca rochia a apartinut lui Kerr pe baza dimensiunii sale mari si a stilului invechit. Kerr, care avea 56 de ani la momentul calatoriei si care a murit un an mai tarziu, era cea mai in varsta membra a cortegiului regal.

"A fost o doamna fascinanta", relateaza Akkerman. "Anne (de Danemarca, sotia lui Iacob I - n.red.) stia ca doamna sa de onoare transmitea informatii si i-a servit destul de bine, pentru ca putea pretinde ca nu stie nimic. Dar a fost o strategie periculoasa pentru Jean Kerr, pentru ca in orice moment ar fi putut ajunge tap ispasitor."

Rochiile din naufragiu sunt expuse in Muzeul Skil Kaap de pe insula Texel pana la 16 mai. Pentru cei care nu se pot deplasa pana in insula Texel, va propunem o vizita "virtuala".

Etui / Foto: kaapskil.nl

Printre descoperirile facute cu aceasta ocazie intr-un cufar, impreuna cu rochia, se mai numara camasi tesute cu fir de aur si argint, dresuri de matase, un etui din catifea rosie, brodat cu fir de argint, in care aristocrata tinea piptenele din corn bovin, relateaza Mediafax citand Le Monde.

O insula, o ruta marina, nave scufundate in preajma

Langa insula olandeza Texel era pe vremuri o cale obligatorie pe o ruta marina circulata intens de flota din lumea intreaga. Multe nave s-au scufundat in largul apei ce inconjoara aceasta insula.

Numeroase epave se adapostesc imprejurul insulei, infipte pe fundul marin. In acea zona, se aventureaza membrii Clubului local de Scufundari. Ies din mare cu obiecte pe care curentul marin le scoate de sub nisip si care risca sa se degradeze iute.

Smirna, tamaie, tabac, cimisir si anason

Pe thehistoryblog.com, istoricii spun ca nava de pe care provine cufarul aristocratei transporta si o pretioasa incarcatura de smirna, tamaie, tabac, cimisir (arbust decorativ) si anason.

Descoperirea a fost restaurata in secret pana acum. Istoria cufarului putea starni curiosii sau atrage intrusii in locul unde se afla epava. Timp de un an si jumatate restauratorii au lucrat la obiectele scoase din apa pentru a le curata si "consolida".