Cancelarul german Angela Merkel, presedintele Consiliului European, Donald Tusk si vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se afla sambata intr-o vizita in Turcia, intr-un moment tensionat, in care acordul dintre Ankara si Uniunea Europeana privind migrantii risca sa nu mai fie respectat. Cei trei oficiali vor vizita o tabara de refugiati vor vizita o tabara de refugiati la Gaziantep, in apropiere de frontiera cu Siria, potrivit AFP.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

Deschisa in anul 2013, tabara de refugiati Nizip 2 adaposteste peste 5.000 de refugiati, dintre care 1.900 sunt copii, potrivit informatiilor prezentate de Guvernul de la Ankara.

Aceasta vizita "arata modul in care Turcia si Uniunea Europeana isi unesc fortele pentru a face fata crizei refugiatilor sirieni", a aratat Comisia Europeana, precizand ca a cheltuit oana acum 77 de milioane de euro in diferite proiecte din Turcia, la care se vor adauga in curand adaugate 110 milioane de euro.

Vizita are loc la trei saptamani dupa intoarcerea in Turcia a primilor imigranti din Grecia, ca parte a unui acord controversat semnat pe 18 martie intre Bruxelles si Ankara, care isi propune sa descurajeze intrarea ilegala pe teritoriul Europei, confruntata cu cea mai mare criza a refugiatilor de la cel de-al doilea razboi mondial incoace.

Acordul UE-Turcia privind migratia,semnat pe 18 martie la Bruxelles, prevedereturnarea catre Turcia a tuturor migrantilor care pleaca din aceasta tara in directia Greciei si preluarea de catre statele blocului comunitar a unui numar echivalent de migranti direct din Turcia, in limita a 72.000 de refugiati care pot fi relocati in tarile europene.

Turcia s-a angajat ca toti migrantii ce ii sunt retrimisi sa beneficieze de protectie conform normelor internationale si sa nu-i expulzeze catre tarile lor de origine.

"Pentru fiecare sirian retrimis catre Turcia din insulele grecesti, un alt sirian va fi transferat din Turcia catre UE", prevede acordul privind migratia.

Uniunea Europeana s-a angajat sa grabeasca acordarea ajutorului financiar de 3 miliarde de euro promis anterior Turciei pentru gestionarea crizei refugiatilor si sa acorde o finantare suplimentara in limita a inca 3 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului 2018.

La inceputul acestei saptamani, premierul turc Ahmet Davutoglu declara ca Turcia nu va mai onora acordul privind migratia cu UE, daca Bruxelles-ul nu va adopta liberalizarea regimului vizelor pentru turci pana in luna iunie.