Rusia a anuntat vineri ca a suspendat plangerea impotriva Ucrainei ce priveste nerambursarea unui credit de trei miliarde de dolari acordat de Moscova guvernului ucrainean pe vremea presedintelui prorus Viktor Ianukovici, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Ca urmare a unei cereri a Ucrainei, tinand cont de instabilitatea politica (din Ucraina n.red), am acordat guvernului ucrainean un ragaz pentru a analiza situatia, pentru a-si reevalua pozitia si a incepe cu Rusia negocieri privind aceasta datorie", a afirmat ministrul rus de finante, Anton Siluanov.

Rusia s-a adresat in luna februarie unei instante britanice pentru a obtine recuperarea creditului acordat Ucrainei in anul 2013. Ministrul Siluanov a declarat ca s-a recurs la sesizarea instantei britanice ca urmare a "numeroaselor tentative nereusite" de a determina Ucraina sa recunoasca existenta acestei datorii si sa negocieze cu Moscova.

La randul sau, guvernul de la Kiev a anuntat ca refuza sa ramburseze aceasta datorie, intrucat nu o considera ca fiind o datorie suverana (datorie publica), ci o datorie comerciala rezultata in urma unei operatiuni de creditare pe pietele financiare.

Autoritatile ucrainene mai solicita Moscovei si reducerea cu 20% a datoriei, la fel cum au procedat unii creditori privati (banci, fonduri de investitii), cerere insa respinsa de guvernul rus, care pana in prezent si-a afirmat doar disponibilitatea de a reesalona rambursarea datoriei pe trei ani.