Condamnarea in 2013 a sute de persoane, intre care zeci de ofiteri de rang inalt, la pedepse grele cu inchisoarea pentru tentativa de lovitura de stat a fost anulata joi de cea mai inalta Curte de apel din Turcia, a informat agentia de presa Anadolu, potrivit Agerpres.

Instanta si-a justificat decizia prin "lipsa de probe" care sa dovedeasca existenta unei "organizatii teroriste" avand drept scop inlaturarea guvernului premierului de atunci Recep Tayyip Erdogan, actualul presedinte al Turciei.

In 2013, 275 de persoane au fost judecate in acest caz, cunoscut sub numele de "Ergenekon".

In august 2013, fostul sef al armatei, generalul Ilker Basbug, a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru rolul sau in complotul "Ergenekon" menit sa rastoarne guvernul fostului premier Erdogan, noteaza Reuters.

Politicieni, avocati si jurnalisti s-au aflat de asemenea printre cei 275 de inculpati in acest caz, aparut in 2007, atunci cand un depozit secret de arme a fost descoperit intr-o casa la periferia Istanbulului.

La aceea vreme, cazul a fost prezentat de Erdogan si sustinatorii sai drept o lupta impotriva fortelor antidemocratice si o "imblanzire" a unei armate care se considera un aparator al secularismului si care a condus trei lovituri de stat si a planuit o a patra impotriva unui guvern condus de islamisti in a doua jumatate a secolului al 20-lea.

Un alt caz in legatura cu un presupus complot in 2003 impotriva lui Erdogan, cazul "Barosul", s-a incheiat cu achitarea a peste 200 de ofiteri in martie anul trecut.