Un stat membru al Uniunii Europene poate refuza reintregirea familiala a posesorului unui permis de rezidenta daca acesta nu dispune de resurse pentru a-si intretine familia timp de un an dupa depunerea cererii, a decis joi Curtea de Justitie a UE (CJUE), cu sediul la Luxemburg, informeaza Agerpres.

Instanta europeana a raspuns astfel intrebarii adresate de Curtea superioara de justitie a Tarii bascilor (Spania), sesizata in apel dupa respingerea unei cereri de reintregire familiala de catre subprefectura din Alava, a precizat CJUE, intr-un comunicat.

In martie 2012, lui Mimoun Khachab, cetatean al unui stat din afara UE, dar rezident si detinatorul unui permis de sedere de lunga durata in Spania, i-a fost refuzata venirea sotiei sale "pe motivul ca nu demonstrase ca dispune de resurse suficiente pentru a raspunde nevoilor familiei sale, dupa reintregirea acesteia".

Recursurile la decizia respectiva au fost la randul lor respinse "in special pe motivul ca nimic nu indica faptul ca solicitantul ar dispune de resurse suficiente in anul urmator depunerii cererii de reintregire familiala".

Legislatia spaniola prevede ca acordarea unui permis de sedere pentru familia reintregita a unui cetatean strain trebuie sa fie conditionata de "certitudinea" ca acesta va avea resursele necesare pentru a o intretine in acest interval de timp.

In conditiile in care directiva UE din 2003 privind reintregirea familiala nu face astfel de precizari, Curtea de la Luxemburg a considerat ca legea spaniola in materie este "rezonabila si proportionala".