Presedintele Ligii Arabe a cerut joi infiintarea unui tribunal international care sa judece Israelul si liderii sai in conflictul care ii opune palestinienilor, in cadrul unei reuniuni convocate dupa ce premierul Benjamin Netanyahu a afirmat ca Inaltimile Golan vor ramane intotdeauna sub suveranitate israeliana, scrie AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Agerpres/AP

Reprezentantii celor 22 de tari ale organizatiei panarabe s-au reunit la sediul din Cairo la cererea Kuweitului, pentru a vota o rezolutie care denunta o declaratie recenta a premierului evreu, care a spus ca partea ocupata din 1967 si apoi anexata in 1981 din Inaltimile Golan (Siria) va ramane pentru totdeauna israeliana.

Israelul este "o tara deasupra legilor internationale si deasupra oricarei responsabilitati", a declarat secretarul general Nabil al-Arabi, in deschiderea acestei sesiuni extraordinare a Ligii Arabe.

Acesta a cerut "crearea unui tribunal penal special pentru cauza palestinienilor", facand referire la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.

Statul evrei ocupa din iunie 1967 1.200 km2 din Inaltimile Golan, in nord-estul Israelului. Anexarea acestui teritoriu, in 1981, nu a fost recunoscuta niciodata de comunitatea internationala. Circa 510 km2 raman sub control sirian.

"Este timpul ca tarile lumii (...) sa recunoasca in sfarsit ca Golanul va ramane pentru totdeauna sub suveranitate israeliana", a declarat duminica Netanyahu, adaugand: "Orice s-ar intampla de cealalta parte (in Siria), granita nu se va schimba".

Potrivit presei israeliene, Netanyahu se teme ca va fi supus la presiuni pentru a ceda Golanul, in cazul unui acord privind viitorul Siriei.