​Submarine rusesti de atac, in cel mai mai mare numar din ultimele doua decade, dau tarcoale coastelor scandinave si scotiene, in Mediterana si in Atlanticul de Nord, iar oficialii militari occidentali citati de New York Times spun ca este vorba de o prezenta semnificativ crecuta, menita sa conteste dominarea submarina a SUA si a NATO.

HotNews.roFoto: Hotnews

Amiralul Mark Ferguson, comandantul de rang cel mai inalt al marinei SUA din Europa a apreciat ca intensitatea patrularii rusesti a urcat cu aproape 50% anul trecut, facand referire la declaratiile sefului marinei rusesti, amiralul Viktor Chirkov.

Potrivit analistilor, scrie publicatia citata, ritmul nu s-a schimbat pana acum.

Aceste patrulari sunt cel mai vizibil semn al reinnoitului interes al lui Vladimir Putin in razboiul submarinelor, in conditiile in care guvernul rus a cheltuit miliarde de dolari pentru noi clase de submarine de atac nucleare si diesel, ce sunt mai silentioase, mai bine armate si operate de echipaje mai eficiente decat in trecut.

Tensiunile sunt parte a unei rivalitati in crestere si a unei inarmari de ambele parti, ce aminteste de Razboiul Rece, noteaza New York Times.

Moscova inspira forta nu numai in Atlanticul de Nord, ci si in Siria si Ucraina si isi majoreaza arsenalul nuclear si capacitatile de razboi cibernetic in ceea ce sefii armatei americane spun ca este o incercare de a-si demonstra relevanta dupa ani de declin economic si pasi inapoi.

Reprezentatnii marinei americane spun ca, pe termen scurt, numarul crescut de submarine rusesti, capabile sa urmareasca navele occidentale si coastele continentului european va necesita mai multe nave, avioane si submarine pentru a le monitoriza.

Pe termen lung, departamentul apararii din SUA a propus cheltuirea a 8,1 mld. dolari in urmatorii cinci ani pentru “capacitati submarine”, inclusiv noua noi submarine de atac din clasa Virginia ce vor putea pana la 40 de racheta de croaziera Tomahawk, mai mult decat triplu fata de capacitatea lor. actuala.

“Ne-am intors la competitia marilor puteri”, a spus Amiralul John M. Richardson, seful operatiunilor navale.